Bullar med lemon curd och lakritssocker
Antal bullar: 30-40 stycken
Total baktid: 3 timmar
Du arbetar: 60 minuter
Bullar:
1 pkt (50 g) KronJäst för Söta Degar, färsk
3 dl (300 g) vatten, kallt
2 dl (200 g) mjölk, kall
18,5 dl (1125 g) vetemjöl special
200 g smör mjukt
2 dl (200 g) socker
11⁄2 tsk (9 g) salt
1 msk (10 g) grovmalen kardemumma
1 st (50 g) ägg
Fyllning:
300 g mandelmassa
150 g smör, mjukt
1 burk (320 g) lemon curd
Pensling:
1 ägg
Lakritssocker:
1 1⁄2 dl (150 g) socker
3 msk (18 gram) lakritspulver
Blanda ihop socker och lakritspulver. Ett tips är att hälla socker och lakrits i en plastpåse och skaka försiktigt så blandas det lättare.
Gör så här:
Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 9 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund och lägg i en bunke och täck med plast eller bakduk. Låt vila 30 minuter i rumstemperatur.
Dela degen i två bitar och kavla ut en bit i taget. Blanda mandelmassa med smör till en slät fyllning och stryk ut hälften på den utkavlade degen. Bred sedan ut hälften av lemon curden över mandelfyllningen.
Rulla ihop degen till en rulle och skär upp den i delar. Lägg bullarna med snittytan upp i formar eller på plåtar med bakplåtspapper. Gör sedan likadant med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa 50-60 minuter i avstängd ugn med endast lampan på. Jäser du i rumstemperatur får du räkna med en jästid på 90-120 minuter.
Ta ut och ställ bullarna i rumstemperatur, sätt ugnen på 240°C. Pensla med uppvispat ägg och strö på lakritssocker över hela bullen. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
Recept: Sofi Granlund på KronJäst