Chokladkaka med karamell och flingsalt
8 bitar
Kaka:
125 g smör
1 ¼ dl socker
¾ tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
¾ dl kakao
1 äggula
Karamellfyllning:
1 burk kondenserad mjölk
2 msk sirap
60 g smör
Chokladtäcke:
100 g mörk choklad, 70%
1 ¼ dl vispgrädde
Till servering:
Flingsalt
Gör så här:
1. Blanda smör, socker, vaniljsocker, vetemjöl och kakao i en bunke. Smula ihop allt med händerna.
2. Tillsätt äggulan och blanda så smeten blir smidig och jämn.
3. Forma till en boll, slå in i plastfolie och låt vila i kylen 30 minuter.
4. Kavla ut på mjölat bakbord och tryck ut i en form på 20 cm i diameter.
5. Sätt ugnen på 175°.
6. Fyll formen med baktyngder eller torkade ärter och grädda den i 15 minuter. Ta bort tyngder och bakplåtspapper och grädda ytterligare 5–10 minuter tills den är lätt gyllene.
7. Häll kondenserad mjölk, sirap och smör i en liten kastrull, låt koka upp under omrörning och låt koka i cirka 5 minuter.
8. Häll fyllningen i pajformen och ställ i kylen i cirka 30 minuter.
9. Hacka chokladen fint och lägg i en skål.
10. Värm upp grädden tills den nästan kokar och häll över chokladen, rör om tills den smält och blivit en jämn smet.
11. Häll den över den avsvalnade tårtan. Ställ kallt i 30 minuter.
12. Strö över flingsalt.
Av: Julie Hey, Sanna Kekäläinen
Foto: Aller media DK, Arto Vuohelainen, Betina Hastoft
LÄS MER: