Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Culurgiones med pecorinofyllning och citronsmörsås

10 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Recept på culurgiones med pecorinofyllning och citronsmörsås
Culurgiones härstammar från Sardinien och är Italiens svar på dumplings. Dessa är fyllda med pecorino och potatis och serveras med citronsmörsås.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällenBrand logo
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

Culurgiones med pecorinofyllning och citronsmörsås

Små fyllda godsaker, en rätt som härstammar från östra sidan av Sardinien.

Så gör du culurgiones med pecorinofyllning och citronsmörsås

4 portioner

Du behöver:

300 g (4,6 dl) durumvetemjöl
¼ tsk salt
1 msk olivolja
1 ½ dl vatten

Potatisfyllning:

400 g potatis
50 g pecorino
1 vitlöksklyfta
3 stjälkar färsk mynta
4 msk olivolja
Salt och nymalen
Svartpeppar

Citronsmörsås:

25 g pecorino
50 g smör
2 msk citronsaft

Till servering:

30 g rostade pinjenötter
1 näve färsk basilika
1 näve färsk oregano
Gott bröd

Gör så här:

  1. Pastadeg: Blanda mjöl, salt, olivolja och vatten i skål. Knåda till en slät och smidig pastadeg, det tar minst 10 minuter. Packa in i plastfolie och låt vila i rumstemperatur i cirka 1 timme.
  2. Fyllning: Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Mosa dem med en potatisstöt. Finriv pecorinon. Skala och pressa vitlöken. Skölj och hacka myntan. Tillsätt mynta, vitlök, pecorino och olivolja i potatismoset och rör ihop allt. Smaka av med salt och peppar.
  3. Kavla ut pastadegen på mjölat bakbord till 2 mm tjocklek. Stansa ut runda cirklar, cirka 7–8 cm i diameter. Lägg cirka 2 tsk potatisfyllning i mitten av varje degcirkel och nyp ihop degen i ett sicksack-mönster på ovansidan så du får avlånga, båtformade knyten.
  4. Lägg den färdiga pastan på bakplåtspapper. Koka i 2–3 minuter i lättsaltat vatten. När de flyter upp är de färdiga, lyft ur dem med hålslev.
  5. Finriv pecorinon. Smält smöret i en liten kastrull tills det börjar dofta nötigt. Tillsätt pecorino och citronsaft och rör om. Torrosta pinjenötterna i en stekpanna, skölj och torka örterna.
  6. Lägg upp pastan i djupa tallrikar, häll lite citronsmörsås över och krydda med peppar. Toppa med rostade pinjenötter och kryddörter och servera med ett gott bröd.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

Annons