Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

David har krogen hemma

23 jul, 2014
AvRebecca Wictor
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
david at home

På den här restaurangen står familjens tandborstar på toan och vinet får du hälla upp själv. David at home är helt enkelt en krog – i ett hem! Helt unikt, både i upplägg och i smakväg.

För fem år sedan läste kocken David Enmark att det på Kuba ­blivit tillåtet att driva restaurang i hemmet. Han var just klar med att bygga om sitt hus på Tranholmen, mellan Djurgården och Lidingö, i Stockholm. Tänk om den där Kubagrejen skulle funka här? Nej. Vänner och kollegor avrådde – det skulle vara bortkastad tid att ens försöka, med tanke på svenska myndigheters rigorösa regler. Det triggade David. Som bjöd ut Hälsovårdsnämnden – och fick godkänt för att servera mat. Med det tillståndet i handen bjöd han ut kommunen för att få utskänkningstillstånd – och fick det! Sedan gick det förstås inte. Första året gjorde han en förlust på några hundratusen. Men nu, strax inne på sitt tredje år, försörjer han sig på det hela. Utan någon annan marknadsföring än mun till mun.

Annons

Och med David at home, som restaurangen heter, har han verkligen drivit konceptet till sin spets. På den enda toan – som kan vara upptagen i tio minuter om sonen råkar duscha – står familjens tandborstar. Mobilladdaren och båtnycklarna ligger på soffbordet.

– I början kunde jag bli lite stressad om det inte var tillräckligt välstädat eller om toan var upptagen, men nu har jag insett att det här ju faktiskt är mitt hem.

Han tar emot grupper på 8–26 personer, främst företag, tisdag– torsdag. Då kostar en trerättersmiddag med ost 1 100 kronor. På fredagskvällar däremot är det öppet för privatpersoner och då är priset för samma meny bara 560 kronor! Kostnad för dryck tillkommer – och rekommenderas. David är sommelierutbildad och har spännande saker i vinkällaren.

– Men servicen är kass! Man får själv hälla upp och hålla reda på hur mycket man tagit, säger han och skratt­ar.

Maten då? David älskar fransk matlagning, där man likt svensk husmanskost verkligen förädlar råvaror till unika rätter. Transport till ön ordnar en granne som har båttaxi.

– Att starta något som tidigare inte har funnits är otroligt givande, säger David och sätter in 36 crème brûlée i ugnen.

Tänk: Om det inte hade varit för Fidel Castro hade denna unika svenska hemrestaurang inte funnits.

Annons