Färska bär med karamellsås, glass och nötter
4 portioner
Du behöver:
ca 1⁄2 liter vaniljglass
1 dl blåbär
1 dl hallon
2 dl jordgubbar
1 dl krusbär eller rabarber i bitar
1 dl björnbär
1 dl valnötter eller
pistagenötter
Karamellsås:
1 burk osötad kondenserad mjölk, à 400 g
3 dl rårörsocker
1 krm salt
1 msk smör
3⁄4 dl mjölk
Garnering:
citronmelissblad
Gör så här:
1. Blanda ingredienserna till såsen i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda på svag värme under omrörning i cirka 20 minuter. Var försiktig i början så att såsen inte bränner vid. När karamellsåsen har fått en seg men ändå rinnande konsistens är den färdig.
2. Lägg upp glassen i mitten på ett stort fat och fördela bären och nötterna runtom. Garnera med citronmelissblad och servera tillsammans med den varma karamellsåsen.
I det enkla bor det goda
Receptet är hämtat från boken ”I det enkla bor det goda” (Bonnier Fakta) av Ernst Kirchsteiger.
– Den här karamellsåsen är en finsk klassiker som i originaltappning kallas för kinuskisås. Egentligen ska man använda frysta bär för att få till det där härliga knäppande ljudet från bären när du slår över den heta kinuskisåsen. Jag använder mig av färska bär och eftersom såsen är så söt behöver du inte söta bären. Nötterna som jag strör över möter sötman i såsen på ett ljuvligt sätt. Skippa dem alltså inte, berättar Ernst.
Av: Ernst Kirchsteiger
Foto: Ulrika Ekblom