Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Färska bär med karamellsås, glass och nötter

01 dec, 2016
AvRedaktionen
Färska bär med karamellsås, glass och nötter.
Fräsch dessert med färska bär och glass (du får köpa färdig) som toppas med varm karamellsås och knapriga nötter. Garnera med blad av citronmeliss.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Du behöver:

ca 1⁄2 liter vaniljglass

1 dl blåbär

1 dl hallon

2 dl jordgubbar

1 dl krusbär eller rabarber i bitar

1 dl björnbär

1 dl valnötter eller

pistagenötter

Karamellsås:

1 burk osötad kondenserad mjölk, à 400 g

3 dl rårörsocker

1 krm salt

1 msk smör

3⁄4 dl mjölk

Garnering:

citronmelissblad

Gör så här:

1. Blanda ingredienserna till såsen i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda på svag värme under omrörning i cirka 20 minuter. Var försiktig i början så att såsen inte bränner vid. När karamellsåsen har fått en seg men ändå rinnande konsistens är den färdig.

2. Lägg upp glassen i mitten på ett stort fat och fördela bären och nötterna runtom. Garnera med citronmelissblad och servera tillsammans med den varma karamellsåsen.

Färska bär med karamellsås, glass och nötter.
Färska bär med karamellsås, glass och nötter. Foto: Ulrika Ekblom

I det enkla bor det goda

Receptet är hämtat från boken ”I det enkla bor det goda” (Bonnier Fakta) av Ernst Kirchsteiger.

– Den här karamellsåsen är en finsk klassiker som i originaltappning kallas för kinuskisås. Egentligen ska man använda frysta bär för att få till det där härliga knäppande ljudet från bären när du slår över den heta kinuskisåsen. Jag använder mig av färska bär och eftersom såsen är så söt behöver du inte söta bären. Nötterna som jag strör över möter sötman i såsen på ett ljuvligt sätt. Skippa dem alltså inte, berättar Ernst.

 

"I det enkla bor det goda" (Bonnier Fakta) av Ernst Kirchsteiger.
”I det enkla bor det goda” (Bonnier Fakta) av Ernst Kirchsteiger.

Av: Ernst Kirchsteiger
Foto: Ulrika Ekblom

Annons