Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Fougasse

25 feb, 2014
AvSofie Nyblin
Fougasse är ett franskt bröd som påminner om italiensk focaccia. Formen på brödet föreställer livets träd – symbolen för livgivande kraft.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
0047_EMV1105.pdf
Fougasse.

4 kakor

Tid: 35 minuter + 12 timmar + 1 timme jäsning

Du behöver:

12 g jäst (1/4 paket)

3 dl vatten

3 msk olivolja

2 tsk salt

ca 1 liter vetemjöl

olivolja

torkad rosmarin, basilika eller timjan

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av vattnet samt olja och salt. Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand. Arbeta degen för hand i minst 10 minuter. Tillsätt mer mjöl vid behov. Lägg degen i en bunke, täck med plastfolie och låt jäsa i kylskåpet i 12 timmar. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar. Låt degen vila i ca 10 minuter. Kavla ut bitarna till ovala kakor, ca 2 cm tjocka. Skär med en vass kniv 4 diagonala snitt på varje sida av kakan. Dra ut degen något så att det blir hål och kakan ser ut som ett löv eller träd. Lägg kakorna på en plåt, smord eller med bakplåts papper. Täck med en bakduk. Låt jäsa i 1 timme. Sätt ugnen på 250°. Grädda på nedersta falsen i ugnen i cirka 8 minuter eller tills bröden är gyllene. Låt svalna på galler. Pensla med olivolja och strö över örtkryddor.

Annons