Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Du slängt bort den bästa delen av avocadon – no more

10 okt, 2015
AvLisa Arnell
Är du också en avocado-lover? Då måste du ha koll på detta...
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Avocado har sedan länge ansetts vara en ”bra” råvara. Förutom att den är krämig och god så hyllas den ofta för sina hälsosamma fetter. Nu kommer dock rapporter från experterna som säger att den allra mest näringsrika delen av frukten är den vi slänger i papperskorgen.

Oavsett hur du äter din avocado, som den är, i en sallad eller i en guacamole så tar du förmodligen hand om den på samma sätt: Du skär den i två halvor, tar bort kärnan och gröpar ur det gröna innehållet. Och sen slänger du skal och kärna. Men nu kommer rapporter om att kärnan är ett riktigt näringskraftpaket – som inte bör slängas bort.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Enligt One Green Planet innehåller kärnan 70 procent av avocadons antioxidanter, inklusive de bra polyfenolerna som vi oftare pratar om i grönt te-sammanhang. Den är också full med lösliga fibrer och hälsosamma oljor, där de sistnämnda kan göra underverk för ditt hudkollagen och minska rynkor.

Annons

Hur kan vi då ta vara på kärnan? Den rekommenderas inte att sväljas med ett glas vatten direkt, och den är för hård för att skära ner i salladen. Nej, här får vi ta en kraftig kniv och en stark arm och skära den i fyra delar, för att sedan mixa i en mixer. Se bara till att det är en kraftig mixer som klarar av motståndet. Mal kärnan till ett pulver och släng ner det i morgonsmoothien dagen efter så har du dig en riktig vitaminbomb!

Kärnan är dock lite bitter i smaken så nöj dig med hälften av pulvret från en kärna när du använder det och blanda gärna med smakrika frukter och grönsaker så pulvret inte tar över.

Läs mer:

Gillar du ägg och avokado? Då ska du testa detta recept!

Nu finns en avokado utan kärna – perfekt för avokadomackan

10 vägar till ett kroppspositivt och hälsosamt 2019

Annons