Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Griljerad rotselleri – vegetariskt alternativ till julskinka

29 nov, 2024
AvLinn Grubbström
Recept på griljerad rotselleri med brunsås
Stine Christiansen
Ett gott, vegetariskt alternativ till julskinka är griljerad rotselleri. Servera gärna med brunsås, det blir otroligt gott!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #5 - Rostad spetskål med brynt smörsåsBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #5 - Rostad spetskål med brynt smörsås

Griljerad rotselleri med brunsås

Istället för skinka, njut av helstekt, griljerad rotselleri, otroligt gott!

Griljerad rotselleri är ett gott vegetariskt alternativ till julskinka
Stine Christiansen
Annons

4 portioner

Tid: 30 minuter + tid i ugnen

Du behöver:

1 stor rotselleri
3 msk neutral olja
2 msk soja
2 msk ljus sirap
3 msk söt chilisås
1 citron
½ tsk malen kanel
½ tsk malen kardemumma
Salt och peppar
10 hela kryddnejlikor
8 lagerblad
3 msk brun farin
1 msk ströbröd

Vegetarisk brunsås:

2 msk smör
1 msk vetemjöl
3 ½ dl vispgrädde
1 msk vinbärsgelé
1 tsk dijonsenap
1 msk balsamvinäger
1 msk soja
½ grönsaksbuljongtärning
Salt och peppar
Ev hushållsfärg

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och halvera rotsellerin. Placera en träsked på vardera sidan av rotsellerihalvorna. Skär skåror i sellerin med ungefär 5 mm mellanrum, utan att skära igenom hela rotsellerin.
  2. Blanda olja, soja, sirap, chilisås, pressad citronsaft, kanel, kardemumma, salt och peppar till en marinad i en skål. Placera sellerin i en ugnsfast form och pensla med hälften av marinaden. Stick ner kryddnejlikorna och lagerbladen i skårorna. Baka sellerin i ugnen i 1 timme och pensla den med mer marinad ungefär var 15:e minut.
  3. Blanda brun farin och ströbröd. Pensla sellerin med resterande marinad och strö över blandningen av farinsocker och ströbröd. Sätt ugnen på grill och griljera sellerin tills ytan är gyllene. Håll noga koll så att den inte blir för mörk.
  4. Vegetarisk brunsås: Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt grädden och vispa tills såsen börjar tjockna. Tillsätt gelé, senap, vinäger och soja. Smula ner buljongtärningen och rör om tills den har lösts upp och såsen har rätt konsi­stens. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt lite matfärg för att ge såsen en djupare färg. Servera såsen tillsammans med rotsellerin.

Foto: Stine Christiansen

Annons