Mandelkrokant med choklad och krossade karameller
Mandelkrokant:
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk kakao
2 msk mörk sirap
2 msk mjölk
¾ dl finhackad mandel
50 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
100 g vit choklad
Garnering:
ca 1 dl blandade valfria karameller, strössel eller snacks
Gör så här:
Mät upp smör, socker, kakao, sirap och mjölk i en kastrull. Koka upp och låt småkoka under ca 20 minuter eller tills temperaturen är 130°. Använd en digital termometer.
Rör ner den hackade mandeln i krokantsmeten. Stjälp upp på ett bakplåtspapper och platta ut till en tunn platta.
Smält mjölkchokladen tillsammans med den mörka chokladen över ett vattenbad och bred ut den över krokanten. Låt stelna något.
Smält även den vita chokladen över ett vattenbad och ringla den över den mörka chokladen. Krossa karamellerna grovt och strö dem över chokladen tillsammans med strössel och snacks, eller vad du väljer att dekorera med.
Ställ kallt och låt stelna helt innan du skär eller bryter upp krokanten i bitar.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner