Två kvinnor bakom årets Nobelmeny 2024 – för första gången någonsin
Nobelbanketten äger traditionsenligt rum i Stadshuset den 10 december. Då samlas 1 300 gäster i Blå hallen för att hylla årets Nobelpristagare där de blir serverade förrätt, huvudrätt och dessert komponerade av en särskilt utvald kock och konditor. I år har äran och ansvaret fallit på kocken Jessie Sommarström och konditorn Frida Bäcke.
Jessie Sommarström är den prisbelönta kocken med en lång meritlista bakom sig, hon har tävlat i Kockarnas kamp två gånger, hörts i Sommar i P1 och vunnit Årets kock 2022. Hon har gått från att laga mat på topprestauranger till att utveckla maten i den offentliga sektorn, idag ligger en stor del av hennes fokus på hur mat som lagas för miljontals människor kan vara både hälsosam, hållbar och god.
Frida Bäcke är konditorn som jobbat på stjärnkrogarna Franzén och AIRA, samt varit en del av det Svenska Kocklandslaget och tävlat i både VM och OS. Idag driver hon det prisbelönta konditoriet Socker Sucker i Stockholm. Dessutom har hon utsetts till Konditorernas Konditor tre år i rad.
Än så länge är det mesta med årets Nobelmeny hemligt, men Jessie har utlovat en något oväntad sidorätt – nämligen en modern kulturgröt på klippt korn. Med detta lite annorlunda val av rätt vill hon belysa det faktum att vi äter för lite fullkorn. Hållbarhet och kreativitet är ledord för årets Nobelmeny, som blir hennes första.
– Jessie är något av en idol för mig. Jag ser mycket upp till hennes driv i att vilja skapa en förändring och i hur hon använder sin expertis som kock till något större. Hon tar kampen för det som är viktigt och jag är väldigt glad över att få göra den här middagen ihop med henne, säger Frida om sin parhäst.
Allt vi vet om årets Nobeldessert är att svenska äpplen står i centrum. Att just äpplet har fått huvudrollen är inte så konstigt, det är faktiskt en av få svenska råvaror som är i säsong året runt. Frida vill med äpplet lyfta fram vikten av att använda det som finns runt oss och slå ett slag för att vara på naturens resurser.
Själv beskriver Frida sin dessert som "lite annorlunda" och präglad av hennes estetik: stilren och enkel.
– Frida Bäcke är en av Sveriges mest framstående konditorer. Hon är en mästare i sitt hantverk, prestigelös och alltid generös med sin kunskap. Att få skapa Nobelmiddagen tillsammans med henne känns både tryggt och inspirerande, säger Jessie.
Jessie Sommarström och Frida Bäcke har haft några uppdrag ihop tidigare, och har under arbetet med Nobelmiddagen kommit varandra nära. Med de två i spetsen är årets Nobelmeny för första gången någonsin komponerad av två kvinnor.
Foto: Dan Lepp, © Nobel Prize Outreach
Källa: nobelprize.org