Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Två kvinnor bakom årets Nobelmeny 2024 – för första gången någonsin

06 dec, 2024
AvNami Kawakita
Två kvinnor står bakom årets Nobelmeny 2024 – för första gången någonsin
Dan Lepp
För första gången någonsin står två kvinnor bakom årets Nobelmeny. Kocken Jessie Sommarström och konditorn Frida Bäcke har valt att lyfta fram svenska råvaror som äpplen och betor – samt en frukostfavorit i lyxig tappning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kronprinsessans fem vackraste klänningar på Nobel enligt RoyalistanBrand logo
Kronprinsessans fem vackraste klänningar på Nobel enligt Royalistan

Nobelbanketten äger traditionsenligt rum i Stadshuset den 10 december. Då samlas 1 300 gäster i Blå hallen för att hylla årets Nobelpristagare där de blir serverade förrätt, huvudrätt och dessert komponerade av en särskilt utvald kock och konditor. I år har äran och ansvaret fallit på kocken Jessie Sommarström och konditorn Frida Bäcke.

Jessie Sommarström är den prisbelönta kocken med en lång meritlista bakom sig, hon har tävlat i Kockarnas kamp två gånger, hörts i Sommar i P1 och vunnit Årets kock 2022. Hon har gått från att laga mat på topprestauranger till att utveckla maten i den offentliga sektorn, idag ligger en stor del av hennes fokus på hur mat som lagas för miljontals människor kan vara både hälsosam, hållbar och god.

Annons
Kocken Jessie Sommarström står för årets förrätt och varmrätt på Nobelbanketten 2024
Kocken Jessie Sommarström står för årets förrätt och varmrätt på Nobelbanketten 2024 Dan Lepp

Frida Bäcke är konditorn som jobbat på stjärnkrogarna Franzén och AIRA, samt varit en del av det Svenska Kocklandslaget och tävlat i både VM och OS. Idag driver hon det prisbelönta konditoriet Socker Sucker i Stockholm. Dessutom har hon utsetts till Konditorernas Konditor tre år i rad.

Än så länge är det mesta med årets Nobelmeny hemligt, men Jessie har utlovat en något oväntad sidorätt – nämligen en modern kulturgröt på klippt korn. Med detta lite annorlunda val av rätt vill hon belysa det faktum att vi äter för lite fullkorn. Hållbarhet och kreativitet är ledord för årets Nobelmeny, som blir hennes första.

Annons

– Jessie är något av en idol för mig. Jag ser mycket upp till hennes driv i att vilja skapa en förändring och i hur hon använder sin expertis som kock till något större. Hon tar kampen för det som är viktigt och jag är väldigt glad över att få göra den här middagen ihop med henne, säger Frida om sin parhäst.

Prisbelönta konditorn Frida Bäcke
Prisbelönta konditorn Frida Bäcke låter äpplen ha huvudroll i årets Nobeldessert. Dan Lepp
Annons

Allt vi vet om årets Nobeldessert är att svenska äpplen står i centrum. Att just äpplet har fått huvudrollen är inte så konstigt, det är faktiskt en av få svenska råvaror som är i säsong året runt. Frida vill med äpplet lyfta fram vikten av att använda det som finns runt oss och slå ett slag för att vara på naturens resurser.

Själv beskriver Frida sin dessert som "lite annorlunda" och präglad av hennes estetik: stilren och enkel.

– Frida Bäcke är en av Sveriges mest framstående konditorer. Hon är en mästare i sitt hantverk, prestigelös och alltid generös med sin kunskap. Att få skapa Nobelmiddagen tillsammans med henne känns både tryggt och inspirerande, säger Jessie.

Jessie Sommarström och Frida Bäcke har haft några uppdrag ihop tidigare, och har under arbetet med Nobelmiddagen kommit varandra nära. Med de två i spetsen är årets Nobelmeny för första gången någonsin komponerad av två kvinnor.

Annons
För första gången någonsin är årets Nobelmeny komponerad av två kvinnor.
För första gången någonsin är årets Nobelmeny komponerad av två kvinnor. Dan Lepp

Foto: Dan Lepp, © Nobel Prize Outreach
Källa: nobelprize.org

Annons