Hummer burger deluxe
4 port
Tid: 30 min
Hummer:
3–4 humrar, kokta
100 g smör
1⁄2 röd mild chilifrukt, finhackad
1 vitlöksklyfta, skalad och pressad
Räkröra:
100 g räkor, skalade
1 dl majonnäs
1⁄2 dl crème fraiche, 34 %
1 msk finhackad dill
1 tsk pepparrot, riven
1 citron, skalet från hela, saften från halva
1⁄2 krm cayennepeppar
Citronavokado:
1⁄2 dl neutral olja (typ rapsolja)
1⁄2–1 citron, pressad saft
2 avokador
Till servering:
4 hamburgerbröd
1 rödlök, skalad
4 blad cosmopolitansallad
Gör så här:
1. Klyv humrarna på mitten, knäck klorna och pilla snyggt ut allt kött. Dela stjärtarna i fyra delar och klorna på hälften.
2. Blanda räkor, majonnäs, crème fraiche, dill, pepparrot, rivet citronskal, pressad citron och cayennepeppar. Salta och peppra efter smak.
3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med chili och vitlök, låt det svettas en stund tillsammans på medelvärme. Dra av från plattan och lägg ner hummerköttet. Rör om och låt stå till precis före servering.
4. Blanda olja och pressad citron, smaka upp med salt. Dela avokadorna, ta bort skalet och kärnan och skiva på tvären cirka 2 centimeter tjocka skivor. Häll citronetten över avokadon och vänd runt försiktigt.
5. Skiva rödlöken i tunna ringar och lägg i en skål med iskallt vatten.
6. Grilla bröden på insida och utsida. Hetta snabbt upp hummern i kryddsmöret, salta och vips, redo att servera.
7. Lägg den härliga räkröran varvat med hummerstjärtar, hummerklor, citronavokado, cosmopolitansallad och krispiga rödlöksringar mellan bröden. Servera som den är eller med hemgjorda pommes frites.
Receptet är hämtat från kokboken ”Varje dag är en fest” (Bonnier Fakta) av Catarina König (Sveriges Mästerkock 2016).