Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Jordgubbspaj med jordgubbs- och mangosalsa

19 apr, 2022
AvRedaktionen ELLE
Recept på jordgubbspaj med jordgubbs- och mangosalsa
Jordgubbspajen med jordgubbs- och mangosalsa gräddas i en vackert rosa pajdeg. Lite tidskrävande att göra men ack så värt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommarBrand logo
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar

Jordgubbspaj med jordgubbs- och mangosalsa

Festens fina final! Görs extra vacker genom att pajskalet stansas ut med hjälp av kakformar. Salsan till är god till det mesta – även grillat!

Avsluta middagen med en jordgubbspaj med jordgubbs- och mangosalsa

12 bufféportioner

Du behöver:

20 g frystorkade jordgubbar
100 g (drygt 1 dl) rörsocker
300 g (5 dl) vetemjöl
½ tsk salt
175 g kallt smör + lite till formen
1 ägg

Fyllning:

100 g mandelmassa
100 g socker
100 g mjukt smör
1 dl jordgubbssylt
2 stora ägg
2 msk vetemjöl

Jordgubbssalsa:

500 g färska jordgubbar
1 mogen mango
1 msk flytande honung
½ dl citronsaft
1 näve färsk mynta

Garnering:

3 msk frystorkade jordgubbar

Gör så här:

  1. Rosa pajdeg: Mixa frystorkade jordgubbar med socker i en mixer. Blanda rosa socker med vetemjöl och salt i en skål. Smula ner smör med fingrarna. Tillsätt ägg och samla snabbt ihop degen. Ställ in degen i kylen.
  2. Fyllning: Rör ihop mandelmassa, socker och smör. Rör ner sylten. Tillsätt äggen och till sist mjölet och rör ihop det hela väl.
  3. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut hälften av pajdegen på ett mjölat bord och lägg den i en smord pajform. Bred ut fyllningen på botten av pajen.
  4. Kavla ut resterande del av degen och stansa ut den i små hjärtan eller liknande. Bred ut dem ovanpå fyllningen.
  5. Grädda pajen i ugnen i cirka 25 minuter. Låt pajen svalna på galler.
  6. Jordgubbssalsa: Skölj och snoppa jordgubbar och skär dem i små tärningar. Skär skalet på mangon och skär mangoköttet i små tärningar. Blanda jordgubb och mango med honung och citronsaft. Hacka myntabladen grovt och vänd ner dem i salsan.
  7. Garnering: Pudra pajen med frystorkade jordgubbar och servera pajen med jordgubbssalsan.

Recept och foto: Skovdal Nordic

Annons