Jordgubbspaj med jordgubbs- och mangosalsa
19 apr, 2022
AvRedaktionen ELLE
Jordgubbspajen med jordgubbs- och mangosalsa gräddas i en vackert rosa pajdeg. Lite tidskrävande att göra men ack så värt!
Annons
Jordgubbspaj med jordgubbs- och mangosalsa
Festens fina final! Görs extra vacker genom att pajskalet stansas ut med hjälp av kakformar. Salsan till är god till det mesta – även grillat!
12 bufféportioner
Du behöver:
20 g frystorkade jordgubbar
100 g (drygt 1 dl) rörsocker
300 g (5 dl) vetemjöl
½ tsk salt
175 g kallt smör + lite till formen
1 ägg
Fyllning:
100 g mandelmassa
100 g socker
100 g mjukt smör
1 dl jordgubbssylt
2 stora ägg
2 msk vetemjöl
Jordgubbssalsa:
500 g färska jordgubbar
1 mogen mango
1 msk flytande honung
½ dl citronsaft
1 näve färsk mynta
Garnering:
3 msk frystorkade jordgubbar
Gör så här:
- Rosa pajdeg: Mixa frystorkade jordgubbar med socker i en mixer. Blanda rosa socker med vetemjöl och salt i en skål. Smula ner smör med fingrarna. Tillsätt ägg och samla snabbt ihop degen. Ställ in degen i kylen.
- Fyllning: Rör ihop mandelmassa, socker och smör. Rör ner sylten. Tillsätt äggen och till sist mjölet och rör ihop det hela väl.
- Sätt ugnen på 200°. Kavla ut hälften av pajdegen på ett mjölat bord och lägg den i en smord pajform. Bred ut fyllningen på botten av pajen.
- Kavla ut resterande del av degen och stansa ut den i små hjärtan eller liknande. Bred ut dem ovanpå fyllningen.
- Grädda pajen i ugnen i cirka 25 minuter. Låt pajen svalna på galler.
- Jordgubbssalsa: Skölj och snoppa jordgubbar och skär dem i små tärningar. Skär skalet på mangon och skär mangoköttet i små tärningar. Blanda jordgubb och mango med honung och citronsaft. Hacka myntabladen grovt och vänd ner dem i salsan.
- Garnering: Pudra pajen med frystorkade jordgubbar och servera pajen med jordgubbssalsan.
Recept och foto: Skovdal Nordic
Annons