Kryddiga lammracks med salsa
Lamm trivs ypperligt med mynta och lägg till en salsa så har du hittat höstens favorit!
4 personer
Tid: 30 minuter
8 lammkotletter
3 msk balsamvinäger med granatäpple
salt och peppar
1/2 röd paprika (tärnad)
1/2 gurka (urkärnad och tärnad)
1 rödlök (tunt skivad)
1 näve mynta (finhackad) + lite extra till garnering
1 msk tomatpuré
50 g fetaost
Sätt ugnen på 200°. Gnid in lammkotletterna med 2 msk av balsamvinägern, salta och peppra.
Fräs i en stekpanna för att ge lite färg på båda sidorna. Grilla i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de har en innertemperatur på 55°, ta ut och låt vila i 10 minuter.
Lägg paprika, gurka, rödlök och mynta i en skål tillsammans med resten av balsamvinägern och tomatpuré. Salta och blanda runt. Lägg upp lammracksen på tallrikar, skeda över salsan, smula över fetaosten och strö över lite extra mynta.
Av Jennifer Joyce Foto David Munns
Dryckestips!
Rhônevin från södra Frankrike med alla hedmarkens örter från ”La Garrigue” passar utmärkt till den här lammrätten.
Château Mont-Redon Rouge 2009, Côtes du Rhône, Frankrike (nr 5461) 105 kr. Fruktigt och kryddigt manvänligt rhônevin i balanserad stil med toner av fat, skogshallon, lagerblad, lakrits och örter.
Moontirius Garrigues 2009, Vaqueras, Côtes du Rhône, Frankrike (nr 99137), 167 kr, ekologiskt. Kryddigt och örtigt rödvin med härligt stram något eldig mörkfruktig örtig stil.