Lammburgare i surdegsbröd med halloumi och myntaraita
1 person
Tid: ca 30 minuter
Du behöver:
100 g lammfärs
1/2 ägg
salt och nymalen svartpeppar
2 skivor halloumi
ca 10 cm surdegsbaguette
1 inlagd grillad paprika
Myntaraita:
1/2 dl mezeyoghurt
1/2 dl riven och avrunnen gurka
1/2 vitlöksklyfta (riven)
1/2 msk färsk mynta (finhackad, eller 1 tsk torkad)
salt och peppar
Jalapeño relish:
1/4 burk (ca 50 g) inlagd jalapeño
1/2 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 msk socker
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Börja med jalapeño relish. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt puttra på svag värme cirka 5 minuter. Mosa med en gaffel så att jalapeñon går sönder, eller mixa med en mixerstav. Ställ åt sidan och låt svalna. Blanda ingredienserna till myntaraitan. Blanda lammfärsen med ägg, salt och nymalen svartpeppar och forma till en burgare. Grilla några minuter på varje sida i en het stekpanna och samtidigt som du grillar hallou miosten. Torka ur pannan och rosta sedan brödet lätt. Lägg brödet i botten, sedan en bit halloumi och hamburgaren. Toppa med myntaraita och jalapeño relish.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner