Krämig laxgryta med fänkål och timjan
4–6 personer
Du behöver:
800 g laxfilé
8 små potatisar
2 fänkålsstånd
5 morötter
1 gul lök
1–2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 kruka färsk timjan
2 ½ dl mellangrädde
1 dl vitt vin
salt
Gör så här:
Skär laxen i lagom stora kuber. Koka potatisen lätt i saltat vatten. Strimla fänkål och skär morötter i fina skivor. Skiva lök, finhacka vitlök och fräs alltihop i en tjockbottnad karott i några matskedar smör utan att det tar färg.
Häll över vatten och smula ner buljongen. Koka upp tillsammans med hälften av timjankvistarna. Låt allt puttra ihop ca 15 minuter. Slå på grädde och vin och rör runt, smaka ev av med salt. Lägg ner laxen och kokt potatis. Koka upp igen och låt småkoka i 3–4 minuter. Toppa med mer timjan och servera med bröd.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips