Ljus pizza med betor och chèvre
Receptet är ett utdrag från boken Systrarna von Sydow : Maten, livet och samtalen runt köksbordet (The Book Affair).
Ebba Kleberg von Sydow berättar mer om receptet:
–Den här är pizzan gör vi gärna hemma på Kvarngatan på Marstrand. När vi inte springer ner till Lasse-Maja på kajen och köper favoritpizzan Vågrätt med oss hem, vill säga …
ca 10 bitar
Pizza med betor och chèvre:
valfri pizzabotten*
2–3 medelstora betor (rödbetor, gulbetor eller polkabetor går bra, blanda gärna så blir det vackert)
1 dl crème fraiche
1/2 dl hackad färsk rosmarin och några kvistar till garnering
ca 100 g chèvre
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Förbered valfri pizzabotten. Hyvla betorna till tunna skivor. Bred ut crème fraichen på pizzan som bas och lägg på hyvlade betor, rosmarin, chèvre i bitar, salt och peppar. Baka mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills pizzan får lite färg. Toppa gärna med några extra kvistar färsk rosmarin.
*Basrecept på god pizzabotten
ca 10 bitar
Ingredienser:
1/2 paket färsk jäst (25 g)
1 1/2 dl fingervarmt vatten
2 msk riktigt god olivolja
1 krm salt
4 dl vetemjöl och 2–3 msk till utbakningen
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Lös jästen i det fingerljumma vattnet. Tillsätt olja, salt och vetemjöl. Knåda ihop till en ganska lös deg som får jäsa 30 minuter under handduk. Kavla ut degen till fyra runda pizzor eller två helplåts-pizzor. Fyll pizzan med det du vill ha på och baka sedan mitt i ugnen i 5–10 minuter.
Fler recept från systrarna von Sydow hittar du här >>
Recept: Ebba Kleberg von Sydow, Amy von Sydow & Helen von Sydow
Foto: Lista Höök