Lyxig fougasse med svarta oliver
02 dec, 2019
AvRedaktionen
Fougasse är ett franskt bröd som påminner om italiensk focaccia. Denna variant innehåller oliver och provensalska kryddor.
Annons
Fougasse är ett franskt bröd som påminner om italiensk focaccia. Formen på brödet föreställer livets träd – symbolen för livgivande kraft.
Du behöver:
10 g jäst
1 tsk salt
3 1/2 dl ljummet vatten
400 g (ca 6 3/4 dl) vetemjöl
2 msk herbes de provence
50 g urkärnade oliver
2 msk olivolja
Gör så här:
- Smula jästen i en skål, tillsätt salt och vatten.
- Rör om tills jästen är upplöst.
- Tillsätt vetemjöl, 1 msk örtkrydda, hackade oliver och olivolja.
- Knåda degen tills den är mjuk och smidig, den får inte bli för hård.
- Lägg degen i en skål med bakduk över och låt jäsa 1 timme.
- Sätt ugnen på 250°.
- Kavla ut degen till en rektangel på ett mjölat bakbord och dela i 2 trekanter.
- Skär ett djupt snitt i mitten av varje trekant och skär 2–3 snitt på varje sida, så du får mönstret av ett träd.
- Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och strö över resterande örtkrydda.
- Grädda i ugnen i 12–15 minuter och låt svalna på galler.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen, Timm Vladimir Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth
LÄS MER: Focaccia med mozzarella och oliver
Annons