4 snabba och enkla recept på mingelmat
1. Tunnbrödsrullar
24–30 skivor
Tid: 10–15 minuter
Inte en klassiker för inte!
Du behöver:
3 rektangulära mjuka tunnbröd
100 g rökt renkött (finhackat)
100 g Philadelphiaost
1 tsk pepparrot (färskriven)
1 msk gräslök (finhackad)
Gör så här:
Blanda ingredienserna och bred på tunnbröden. Rulla ihop från långsidan och skär i skivor med en vass kniv.
2. Fikon med gorgonzola & bresaola
24 stycken
Tid: 15 minuter
Passa på när det är säsong för fikon!
Du behöver:
4 färska fikon
50 g bresaola
50 g gorgonzola
Gör så här:
Dela varje fikon i 6 klyftor. Skär bresaolan i skivor på längden. Lägg en bit gorgonzola på varje fikon och vira om med en skiva bresaola. Fäst ihop med en tandpetare eller servera med tandpetare bredvid.
3. Citron- & vitlöksgratinerade musslor
24 stycken
Tid: 40 minuter
Servera gärna musslorna på saltbädd som snyggt håller dem på plats.
Du behöver:
ca 24 blåmusslor (ca 400 g)
1 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
2 schalottenlökar (finhackade)
grovt salt
Citron- & vitlöksfyllning:
75 g rumsvarmt smör
2 msk ströbröd
1 msk färskpressad citronsaft
1 tsk rivet citronskal
1 vitlöksklyfta (pressad)
2 msk persilja (finhackad)
salt och vitpeppar
finhackad persilja till garnering
Gör så här:
Värm ugnen till 225°. Borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Ta bort eventuellt skägg. Släng musslor som har sprucket skal och de som inte sluter sig när man knackar på dem.
Koka upp vin, vatten och lök. Lägg i musslorna, rör om och låt koka under lock i 5 minuter. Ta upp musslorna och släng de som inte har öppnat sig. Lyft av den tomma skalhalvan på musslorna som är kvar och släng den.
Strö ut grovt salt i en långpanna. Fördela musslorna på saltbädden. Blanda ingredienserna till fyllningen. Smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen på musslorna och grilla dem högst upp i ugnen i 3–5 minuter. Garnera med persilja. Servera direkt.
4. Panzanella
20 små portioner
Tid: ca 30 minuter
En italiensk bondsallad med massor av smak!
Du behöver:
225 g tomater (urkärnade och tärnade)
50 g gurka (tärnad)
1/2 röd paprika (urkärnad och tärnad)
1/2 gul paprika (urkärnad och tärnad)
2 msk finhackad rödlök
60 g dagsgammalt lantbröd (tärnat)
Dressing:
2 tsk rödvinsvinäger
1 liten vitlöksklyfta (pressad)
3 msk finhackad basilika
2 msk olivolja
Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till dressingen. Blanda alla ingredienser till salladen. Vänd ner dressingen och fördela panzanellan i små glas.