Leilas mascarponepannacotta med lakritsmarinerade bär
6 personer
Tid: 15 minuter (+ tid i kyl över natten)
Pannacotta:
2 1/2 dl vispgrädde
5 dl mjölk
3 msk strösocker
1 färsk vaniljstång
5 gelatinblad
250 g mascarponeost (1 burk)
Marinerade bär:
1 lakritsstång (eller koncentrerat lakritsextrakt efter smak)
5 dl strösocker
2 1/2 dl vatten
1 liter blandade bär (t ex jordgubbar, hallon, vinbär, krusbär, björnbär)
Gör så här:
Sjud grädde, mjölk och strösocker med frön från en urskrapad vaniljstång i cirka 20 minuter (koka med stången). Ta kastrullen från värmen och ta upp stången. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i cirka 3 minuter. Krama ur vätskan ur gelatinet och smält ner bladen i den varma gräddmjölken. Vispa ner mascarponeosten. Häll pannacottasmeten i glas och kyl dem tills pannacottan stelnat helt, minst 5–6 timmar, gärna över natten. Blanda lakrits, socker och vatten tills sockret löst sig. Häll över bären och låt marinera. Servera pannacottan tillsammans med de marinerade bären.
Recept: Leila Lindholm
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Fler recept hittar du här.