Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Maten som ökar förbränningen – med hjälp av vatten!

02 mar, 2017
AvRedaktionen
Visste du att kroppen behöver vatten för att omvandla mat till energi? Minsta tecken på uttorkning gör att ämnesomsättningen saktar ner. Men förutom att dricka vatten kan du även äta vätskerik mat.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kycklingsallad med ägg innehåller mycket vatten. Foto: Shutterstock
Kycklingsallad med ägg innehåller mycket vatten. Foto: Shutterstock

Personer som dricker mycket vatten har en tendens att bränna fler kalorier under ett dygn än personer som dricker mindre. Det visar en amerikansk studie där deltagarna som klunkade åtta eller fler vattenglas per dag förbrukade fler kalorier än de som endast drack fyra glas.

Läs också: 11 tecken på att du dricker för lite vatten

Att dricka ett glas vatten innan varje måltid är en bra tumregel för att få i sig tillräckligt med vätska. Det släcker inte bara törsten och säkrar vätskeintaget, vattnet aktiverar också magen och skapar bättre förutsättningar för en boostad förbränningstakt.

Även mat innehåller vatten

Men kran- eller flaskvatten är inte enda källan. Det finns också mat med naturligt hög vätskehalt, framför allt grönsaker och frukt men också proteinrika livsmedel som kött, fisk och kyckling. Denna typ av kost fyller inte bara på vätskedepåerna, den mättar också bäst per kalori och är därför ett utmärkt alternativ för dig som vill äta dig mätt – och samtidigt hålla koll på vikten.

Mat med stor vätskevolym innehåller dessutom nyttiga fibrer, som i sin tur har en fettbindande egenskap när de väl hamnat i matspjälkningssystemet.

Mat med hög vätskehalt:

  • Sallad – 95 % vatten
  • Spenat – 94 % vatten
  • Blomkål – 92 % vatten
  • Honungsmelon – 90 % vatten
  • Grapefrukt – 90 % vatten
  • Ananas – 86 % vatten
  • Apelsin – 86 % vatten
  • Blåbär – 86 % vatten
  • Päron – 84 % vatten
  • Torsk – 82 % vatten
  • Potatis – 79 % vatten
  • Fläskfilé – 76 % vatten
  • Kycklingbröst – 75 % vatten
  • Ägg – 75 % vatten
  • Biff av nötkött – 74 % vatten

Mat med låg vätskehalt:

  • Rågbröd – 36 % vatten
  • Bacon stekt – 32 % vatten
  • Kokosboll – 21 % vatten
  • Wienerbröd – 13 % vatten
  • Konditoribitar – 12 % vatten
  • Potatismospulver – 7 % vatten
  • Knäckebröd – 7 % vatten
  • Kola – 7 % vatten
  • Corn flakes – 4 % vatten
  • Polkagrisar – 2 % vatten
  • Chips och andra snacks – 2-4 %vatten
  • Kex och kakor – 1-4 % vatten
  • Socker – 0 % vatten
  • Matolja – 0 % vatten

Läs även: Därför ska du starta dagen med varmt citronvatten

Starta dagen med varmt citronvatten! Foto: Shutterstock
Starta dagen med varmt citronvatten! Foto: Shutterstock

Av: Johanna Svan/Allas.se

Källor: Livsmedelsverket och GI-boxen

Annons