Mumsig mingelmat – 6 enkla tilltugg till festen
1. Avokadoshot
Tid: 25 minuter
Vårigt grön och krämig soppa. Servera gärna i olika små glas eller koppar.
Du behöver:
1 msk purjolök (hackad)
1/2 gurka
1 avokado
en kvist dragon (spara några blad till dekoration)
1 1/2 dl vatten
1/2 dl grädde
1/2 buljongtärning
ev salt
1 msk citronsaft
Gör så här:
Finhacka lök och mixa tillsammans med gurka, avokado och dragon i matberedare. Koka upp vatten, grädde och buljong. Rör ner de mixade grönsakerna i buljongen och låt bli varmt. Smaka ev av med lite salt och citronsaft och dekorera med dragonblad.
2. Räkskedar
Tid: 10 minuter
Dessa går förstås bra att servera som spett, men blir ännu vackrare i en gammal sked.
Du behöver:
150 g räkor, skalade
1 påse minimozzarella
koriander
inlagd ingefära (skuren i strimlor)
japansk soja
Gör så här:
Lägg räkor, mozzarella, korianderblad och ingefära på skedar. Häll på en skvätt japansk soja innan servering.
3. Rulad av rökt hälleflundra med gräslök
Tid: 10 minuter + 1 timme i frys
Låt hälleflundran smälta i munnen tillsammans med krämig gräslöksfärskost. Tänk dock på att välja MSC-märkt hälleflundra. Det går också bra att använda kallrökt lax.
Du behöver:
150 g rökt hälleflundra, tunt skivad (MSC-märkt)
200 g färskost
1 kruka gräslök (finhackad)
salt och vitpeppar (nymald)
citron till servering
Gör så här:
Rör samman färskost och gräslök och smaksätt med salt och peppar. Lägg hälleflundreskivorna så att de lappar över varandra på plastfolie. Fördela färskostkrämen i en jämn sträng på fiskskivorna och rulla ihop. Låt stå kallt 1 timme (gärna i frysen, så det lättare att skära). Skär i bitar innan servering. Garnera med citronskivor.
4. Miniomelett med ansjovis
Tid: 15 minuter
Enkla fina smaker som får tala för sig själva. Även gott med en klick crème fraiche och sikrom på toppen!
Du behöver:
3 ägg
3 msk crème fraiche
salt och peppar
1 burk ansjovis
gräslök
Gör så här:
Rör ihop ägg och crème fraiche. Tillsätt salt och peppar. Slå upp äggsmeten i smorda små formar. Grädda i mitten av ugnen, 200°, cirka 5 minuter. Låt svalna. Garnera med ansjovis och gräslök, eller utelämna ansjovisen för ett vegetariskt alternativ.
5. Halloumispett på päron
Tid: 20 minuter
Den härliga sältan från halloumin passar fint till päron och mandel.
Du behöver:
200 g halloumi
smör att steka i
2 msk mandel (grovhackad)
1 päron (i skivor)
Dressing:
1 tsk dijonsenap
1 msk citronjuice
4 msk rapsolja
salt och peppar
spett till servering
Gör så här:
Skiva och stek halloumi i smör, låt svalna. Dela halloumin i avlånga mindre bitar och lägg päronskivor under och mandel på osten. Trä ett spett genom allt, så blir det lättare att äta. Blanda samman dressing och ringla över halloumin.
6. Rabarbergömmor
Tid: 40 minuter
En fräsch, söt liten mingelbit att avrunda med till kaffet.
Du behöver:
250 g smördeg
150 g ricotta
2 dl rabarber, skuren i småbitar
3 msk råsocker
Till servering:
flytande honung
citronskal, i strimlor
vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 210°. Smöra 16 småformar, ca 5 cm diameter. Skär smördegen i fyrkanter, ca 7 x 7cm och tryck ner i formarna. Klicka ricotta i formarna. Strö över råsocker på ricottan och fördela rabarbern
Grädda i mitten av ugnen, cirka 10 minuter. Låt svalna något. Garnera med citronzest och honung. Pudra lite vaniljsocker över gömmorna vid servering.
Foto: Hannah Komapnik
Recept: Elin Carleke
Styling: Elin Nilsson