Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Mumsig mingelmat – 6 enkla tilltugg till festen

06 jul, 2018
AvRedaktionen
Mumsig mingelmat – 6 enkla tilltugg till festen.
Födelsedag, dop, student, bröllop, möhippa eller nyår – det finns alltid en anledning att fira! Här är förslag på enkla, men goda små tilltugg och snittar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Det ska vi fira – med mumsig mingelmat!
Det ska vi fira – med mumsig mingelmat!

1. Avokadoshot

Avokadoshot.
Avokadoshot.

Tid: 25 minuter

Annons

Vårigt grön och krämig soppa. Servera gärna i olika små glas eller koppar.

Du behöver:

1 msk purjolök (hackad)

1/2 gurka

1 avokado

en kvist dragon (spara några blad till dekoration)

1 1/2 dl vatten

1/2 dl grädde

1/2 buljongtärning

ev salt

1 msk citronsaft

Gör så här:

Finhacka lök och mixa tillsammans med gurka, avokado och dragon i matberedare. Koka upp vatten, grädde och buljong. Rör ner de mixade grönsakerna i buljongen och låt bli varmt. Smaka ev av med lite salt och citronsaft och dekorera med dragonblad.

2. Räkskedar

Räkskedar.
Räkskedar.

Tid: 10 minuter

Annons

Dessa går förstås bra att servera som spett, men blir ännu vackrare i en gammal sked.

Du behöver:

150 g räkor, skalade

1 påse minimozzarella

koriander

inlagd ingefära (skuren i strimlor)

japansk soja

Gör så här:

Lägg räkor, mozzarella, korianderblad och ingefära på skedar. Häll på en skvätt japansk soja innan servering.

3. Rulad av rökt hälleflundra med gräslök

Rulad av rökt hälleflundra med gräslök.
Rulad av rökt hälleflundra med gräslök.

Tid: 10 minuter + 1 timme i frys

Låt hälleflundran smälta i munnen tillsammans med krämig gräslöksfärskost. Tänk dock på att välja MSC-märkt hälleflundra. Det går också bra att använda kallrökt lax.

Annons

Du behöver:

150 g rökt hälleflundra, tunt skivad (MSC-märkt)

200 g färskost

1 kruka gräslök (finhackad)

salt och vitpeppar (nymald)

citron till servering

Gör så här:

Rör samman färskost och gräslök och smaksätt med salt och peppar. Lägg hälleflundreskivorna så att de lappar över varandra på plastfolie. Fördela färskostkrämen i en jämn sträng på fiskskivorna och rulla ihop. Låt stå kallt 1 timme (gärna i frysen, så det lättare att skära). Skär i bitar innan servering. Garnera med citronskivor.

4. Miniomelett med ansjovis

Miniomelett med ansjovis.
Miniomelett med ansjovis.

Tid: 15 minuter

Annons

Enkla fina smaker som får tala för sig själva. Även gott med en klick crème fraiche och sikrom på toppen!

Du behöver:

3 ägg

3 msk crème fraiche

salt och peppar

1 burk ansjovis

gräslök

Gör så här:

Rör ihop ägg och crème fraiche. Tillsätt salt och peppar. Slå upp äggsmeten i smorda små formar. Grädda i mitten av ugnen, 200°, cirka 5 minuter. Låt svalna. Garnera med ansjovis och gräslök, eller utelämna ansjovisen för ett vegetariskt alternativ.

5. Halloumispett på päron

Halloumispett på päron.
Halloumispett på päron.

Tid: 20 minuter

Annons

Den härliga sältan från halloumin passar fint till päron och mandel.

Du behöver:

200 g halloumi

smör att steka i

2 msk mandel (grovhackad)

1 päron (i skivor)

Dressing:

1 tsk dijonsenap

1 msk citronjuice

4 msk rapsolja

salt och peppar

spett till servering

Gör så här:

Skiva och stek halloumi i smör, låt svalna. Dela halloumin i avlånga mindre bitar och lägg päronskivor under och mandel på osten. Trä ett spett genom allt, så blir det lättare att äta. Blanda samman dressing och ringla över halloumin.

6. Rabarbergömmor

Rabarbergömmor.
Rabarbergömmor.

Tid: 40 minuter

Annons

En fräsch, söt liten mingelbit att avrunda med till kaffet.

Du behöver:

250 g smördeg

150 g ricotta

2 dl rabarber, skuren i småbitar

3 msk råsocker

Till servering:

flytande honung

citronskal, i strimlor

vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 210°. Smöra 16 småformar, ca 5 cm diameter. Skär smördegen i fyrkanter, ca 7 x 7cm och tryck ner i formarna. Klicka ricotta i formarna. Strö över råsocker på ricottan och fördela rabarbern

Grädda i mitten av ugnen, cirka 10 minuter. Låt svalna något. Garnera med citronzest och honung. Pudra lite vaniljsocker över gömmorna vid servering.

Foto: Hannah Komapnik
Recept: Elin Carleke
Styling: Elin Nilsson

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons