Nyttiga och festliga recept för hela familjen
1. Blomkålspizza med potatis och zucchini
Blomkålsbotten, är ett smart litet trick för att få in mer grönsaker i pizzan – utan att det märks!
10 bitar
Blomkålsbotten:
500 g blomkål
2 ½ dl (100 g) mandelmjöl
1 tsk torkad oregano
1 tsk havssalt och nymalen
Svartpeppar
4 ägg
Potatistopping:
3 fasta potatisar
1 liten zucchini
2 msk havssalt
4 msk olivolja
100 g fetaost, smulad
1 liten rödlök, skalad och tunt skivad
2 msk färska timjanblad, grovhackade
Havssalt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 200° och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Grovhacka blomkålen, lägg i en matberedare och kör till risliknande konsistens.
- Mät upp 1 liter av blomkålsriset och häll det i en stor skål.
- Tillsätt mandelmjöl, oregano, salt och peppar och blanda väl.
- Vispa upp äggen och blanda med de torra ingredienserna tills det går att forma till en boll.
- Degen ska vara lösare och blötare än en traditionell bröddeg. Låt vila i 10 minuter.
- Lägg degen på plåten och platta ut den med händerna, gör en hög kant runtom.
- Grädda i ugnen i 15 minuter, eller tills pizzabottnen är ljust gyllenbrun och fast.
- Skiva potatis och zucchini mycket tunt, gärna med en mandolin.
- Lägg skivorna i en djup tallrik, strö över salt och täck med kallt vatten. Låt dra i 20 minuter.
- Häll av vattnet, skölj skivorna och klappa dem torra på en ren diskhandduk.
- Pensla pizzabottnen med ett tunt lager olivolja.
- Strö över hälften av fetaosten och lägg på potatis, zucchini, rödlök, timjan och toppa med resterande fetaost.
- Krydda med salt och svartpeppar, stänk över mer olja och grädda i ugnen i 15 minuter.
- Vuxentillägg: Toppa den gräddade pizzan med lite citronstänkt späd grönkål och ringla över grön örtsås.
2. Enkel blåbär- och avokadoglass
Den här underbara glassen är egentligen en extra krämig smoothie som man häller i glassformar och fryser in – så enkelt och gott!
10 portioner
Du behöver:
2 avokado, skalade och urkärnade
200 g frysta blåbär
10 mjuka dadlar, urkärnade
2 ½ dl mjölk av valfri sort
2 msk pressad lime
150 g nötsmör av valfri sort (valfritt)
Gör så här:
- Lägg alla ingredienser utom nötsmöret i en mixer och kör till en slät smoothie.
- Fördela smoothien i 10 glassformar och toppa varje form med 1 msk nötsmör (valfritt).
- Lägg på locken, stick in glasspinnarna och ställ formarna i frysen.
- Låt stå i 8 timmar, eller tills glassen är fryst.
3. Roliga majskakor
Ett kreativt och roligt sätt för barn och deras vänner att leka med maten – och en bra metod att visa dem att frukt och grönsaker kan ha olika texturer, färger och former. Att få barnen att reflektera över maten och se den på nya sätt är nästan lika viktigt som att faktiskt äta den!
6 portioner
Du behöver:
3 tsk slätt nötsmör
6 naturella majskakor (eller av
bovete, amarant eller quinoa)
1 avokado, mosat fruktkött med lite pressad citron
2 små salladsblad
1 banan, skivad
1 äpple, skivat
12 blåbär
4 jordgubbar
5 russin
2 tunna skivor stjälkselleri
Gör så här:
- Bred nötsmör på hälften av riskakorna och mosad avokado på resten.
- Arrangera frukt, bär och grönsaker som på bilden. Eller hitta på egna djur.
- Ät kakorna genast.
Recept: Green Kitchen Stories (David Frenkiel, Luise Vindahl)
Foto: David Frenkiel
LÄS MER:
4 recept som garanterat kommer göra succé på barnkalaset