Oxfilétartar med parmesan och fänkålsröra
6 personer
Tid: 30 minuter
Du behöver:
150 g lantbröd
Fänkålsröra:
100 g fänkål
1 tsk fint rivet apelsinskal
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
2 msk finhackad persilja
Tartar:
400 g oxfilé
2 msk hasselnötsolja
1 msk olivolja
75 g schalottenlök (finhackad)
20 g kapris
2 msk dijonsenap
2 msk balsamvinäger
Salt och peppar
2–3 droppar tabasco
30 g parmesan (fint riven)
Gör så här:
Skär brödet i 12 mycket tunna skivor (frys brödet innan så går det lättare) och lägg på en plåt. Skär fänkålen i små tärningar. Blanda med apelsinskal, citronsaft, olivolja, salt, peppar och finhackad persilja. Sätt ugnen på grilläge. Putsa köttet och skär i 2 cm stora tärningar, och pulsera därefter i matberedaren (inte för länge). Blanda köttet med hasselnötsolja och olivolja. Tillsätt schalottenlök, kapris, senap och vinäger. Smaka av med salt, peppar, tabasco.
Rosta brödet på båda sidorna i ugnen. Forma tatar-bitar av köttet direkt på tallrikarna med hjälp av en ramekin eller liten pajform. Strö över parmesan och gratinera snabbt runtom med en gasolbrännare. Garnera med 2 brödchips, resten av persiljebladen och fänkålsblandningen. Servera genast.