Paj med rödvinspocherat äpple och brynt smör
24 feb, 2020
AvRedaktionen
Denna paj med rödvinspocherat äpple och brynt smör är en riktig hit. Garnera med rosmarinskvistar och servera med en kula vaniljglass.
Annons
8 portioner
Du behöver:
200 g osaltat smör
1 msk torkad rosmarin
3 dl (180 g) vetemjöl
1 msk strösocker
1 nypa salt
Rödvinspocherat äpple:
300 g äpplen
7 1/2 dl (750 g) strösocker
1 liten kanelstång
1 stjärnanis
4 nejlikor
8 dl vatten
2 dl rödvin
Till servering:
Rosmarinkvistar
Vaniljglass
Gör så här:
- Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
- Koka en lag på socker, kryddor, vatten och rödvin.
- Lägg ner äppelklyftorna och låt sjuda tills frukten är mjuk.
- Låt svalna och stå i kylen, i sin sirap, fram till servering.
- Värm ugnen till 175°.
- Skär smöret i kuber och smält på hög värme i en stekpanna tills smöret skummar och blir nötfärgat.
- Lägg ner rosmarin, fritera den snabbt.
- Sila smöret genom en finmaskig sil i en värmetålig skål.
- Återför hälften av det brynta smöret till pannan och lägg den bortsilade rosmarinen i återstoden av smöret.
- Ställ det åt sidan.
- Tillsätt försiktigt 1 msk vatten till smöret i pannan under omrörning.
- Var försiktigt så inte smöret spricker. Koka upp.
- Tillsätt mjöl, socker och en nypa salt.
- Ta från värmen och rör ihop till en blöt, oljig deg.
- Medan degen ännu är varm – pressa ner den i en smord pajform med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter.
- Grädda pajdegen i ugnen ca 25–30 minuter.
- Ta från värmen och låt svala helt.
- Lossa sedan försiktigt och lägg på ett serveringsfat.
- Värm upp 1 msk av rosmarinsmöret i en stekpanna på hög värme.
- Tillsätt äppelklyftorna och 60 ml av sirapen frukten ligger i.
- Spara resten av sirapen.
- Stek frukten så den blir varm, ca 3–4 minuter.
- Fyll pajskalet med frukt, toppa med glass och droppa varmt rosmarinsmör över.
- Garnera med lite rosmarin.
Av: Lisa Featherby
Foto: William Meppem/So Photo Agency
LÄS MER:
Drömmiga minipajer med hallon och nektarin
Annons