Pappardelle med salsiccia, fänkål, valnötter och fikon
500 g salsiccia
1/2 fänkålsstånd
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
50 g valnötskärnor
3 färska fikon
2 dl färskriven parmesan
salt och peppar
till servering:
olivolja
färskriven parmesan
fikonbalsamico
Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten, cirka 3-5 minuter beroende på pastans grovlek. Häll av vattnet, men behåll cirka 2 dl. Droppa lite olivolja över pastan och håll varm under lock.
Snitta, ta ur och smula innehållet av salsiccian. Strimla fänkål fint och hacka vitlök. Hetta upp olivolja i en vid panna och fräs salsiccia, fänkål och vitlök.
Krossa valnötterna lätt och tillsätt dem. Häll i det sparade pastavattnet och parmesanost och låt allt puttra ihop. Blanda i pastan.
Skär fikon i klyftor och lägg i. Smaka av med salt och peppar. Servera med god olivolja, fikonbalsamico och parmesanost.
recept Liselott Forslin
foto Ulrika Ekblom