Pepparkakscheesekake med äppelkompott i glas
ca 8 personer
Botten:
150 g pepparkakor, till exempel Annas Original Pepparkakor
50 g digestivekex
100 g smält smör
Fyllning:
250 g Philadelphiaost
1 dl grädde
1 dl turkisk yoghurt
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Äppelkompott:
3 st stora äpplen
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
1/2 dl farinsocker
1 st kanelstång
¼ vaniljstång, delad och urskrapad
Gör så här:
Botten: Mixa kexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i formen. Grädda i ugn ca 10 minuter, 170 grader. Kallna och smula sönder. Fyllning: Vispa osten med elvisp tillsammans med sockret och vaniljsockret helt slätt. Vispa grädden löst och därefter vispa ner ostblandningen och yoghurten. Nu blir det en tjockare smet. Skala och kärna ut äpplena. Skär ut små klyftor. Sjud på svag värme i 10 min, rör om då och då. Låt det svalna. Montering: Varva i lager äppelkompott, smul och smet i glas. Ställ i kyla innan servering.