Pizzadeg från grunden och enkel tomatsås
Pizzabotten
Tid: 15 minuter + jästid
Du behöver:
50 g jäst
2 tsk flingsalt
3 msk olivolja
3 dl vatten, 37°
ca 7–8 dl vetemjöl special
Gör så här:
Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.
Häll i salt och olja och tillsätt mjölet, lite i taget, degen ska bli ganska fast och elastisk. Om det blir mjöl över, spara det till utbaket. Låt degen jäsa i en bunke under bakduk i cirka 30 minuter.
Dela degen i bitar och kavla ut till önskad form.
Tomatsås
ca 1 liter
Tid: 30 minuter + tid för avsvalning
Du behöver:
1 liter passerade tomater på flaska
2 vitlöksklyftor, skalade
1 knippe basilika
1/2 dl olivolja
salt och peppar
Gör så här:
Koka upp passerade tomater, hela vitlöksklyftor och olivolja.
Sänk värmen, smaka av med salt och peppar, tillsätt hela knippet basilika och låt såsen sjuda i cirka 20–30 minuter. Ta av från värmen och sila bort vitlöken och basilikan. Låt svalna innan användning.