Rabarberpaj med vaniljkräm och pistaschnötter
25 jun, 2019
AvRedaktionen
Rabarberpaj är en sommarklassiker som heter duga! Gör vår variant med vackert mönster, krämig vaniljfyllning och pistaschnötter.
Annons
8 bitar
Pajdeg:
125 g smör
75 g socker
4 1/4 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
500 g rabarber i skivor
1 msk socker
10 osaltade pistaschnötter
Vaniljkräm:
2 äggulor
3 msk socker
2 msk maizena
1 vaniljstång, urskrapade frön
2 1/2 dl mjölk
Gör så här:
- Rör smöret i en matberedare tills det blir krämigt. Tillsätt socker och mjöl och blanda till en grov smet. Tillsätt ägg och blanda ytterligare. Rulla in degen i plastfolie och lägg i kylen i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 180°.
- Kavla ut degen till en cirkel. Lägg den i en pajform med 20 cm i diameter, täck både botten och kanter. Pricka pajbottnen med en gaffel och sätt aluminiumfolie runt kanten. Baka bottnen i ugnen i 8 minuter.
- Vaniljkräm: Vispa äggulor med socker och maizena. Blanda i vaniljfrön. Koka upp mjölken och häll den i äggblandningen under omrörning. Koka upp krämen tills den tjocknar, rör om hela tiden. Låt svalna.
- Fördela vaniljkrämen på pajbotten. Lägg rabarber ovanpå och strö över socker. Baka i ugnen i 20 minuter, toppa med hackade pistaschnötter.
Av: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft
Annons