Rabarbersorbet med rosenvatten
25 maj, 2022
AvLinn Grubbström
AvEmma Martiny
Ta tillfället i akt och ta tillvara på rabarbern – bjud på ljuvligt god rabarbersorbet med rosenvatten.
Annons
Rabarbersorbet med rosenvatten
Rosenvatten ger en blommig parfymerad smak men går att ersätta med koncentrerad flädersaft. Servera sorbeten med goda kakor eller som kula i ett glas och häll över en skvätt likör eller mousserande vin.
8 portioner
Du behöver:
1 kg rensad rabarber
600 g socker
125 g glykossirap
1 liter vatten
2 msk citronsaft
2 msk rosenvatten
Gör så här:
- Skär rabarber i grova bitar. Häll dem, socker, glykossirap, vatten och citronsaft i en kastrull och koka upp. Låt lagen puttra i 40 minuter.
- Ta från värmen men låt lagen dra ytterligare i 40 minuter. Sila den genom en finmaskig sil eller silduk. Pressa inte rabarbern utan försök få så klar lag som möjligt.
- Smaka av lagen med rosenvatten och låt svalna helt. Spara rabarbern som blir kvar till kompott i mjuka kakor, till dessert eller till ostbrickan.
- Kör lagen i glassmaskin till en krämig sorbet och ställ den sedan i frysen i minst 4 timmar. Har du inte glassmaskin kan du frysa in den i ett stort tråg, ta ut den då och då och röra om tills du får en jämn glass.
Foto: Columbus Leth, Winnie Methmann
Annons