5 enkla recept med sötpotatis
Sötpotatis är ett av de världens viktigaste baslivsmedel vid sidan av majs, ris och vete. Även här i Sverige har den orangefärgade rotsaken blivit allt populärare och konsumtionen ökar stadigt. Inte minst eftersom den numera kan köpas året runt.
Sötpotatis passar till kött och kyckling, men även i grytor, soppor och sallader. Den är en användbar ingrediens i bakverk och till skillnad från vanlig potatis är den även god att äta rå.
Så tillagar du sötpotatis
Du kan baka sötpotatis i ugnen på 200-220 grader eller koka den hel i saltvatten i ca 35-45 minuter. Sötpotatis fungerar även utmärkt att fritera om du skär den i stavar. Om du har bråttom kan du tillaga hel sötpotatis i mikrovågsugnen om du perforerar skalet flera gånger med en gaffel först. På högsta effekt tar det ca 4-6 minuter. Du kan även strimla sötpotatis fint och äta i en råkostsallad.
Här är 5 goda recept med sötpotatis att testa!
1. Sötpotatisstrips i ugn med mojo verde
Genom att laga sötpotatisstrips i ugn blir de nyttigare än om du friterar dem. Mojo verde är en fräsch och lite het röra som är god att dippa med.
Till receptet >>
2. Sötpotatischips med guacamole
Sötpotatischips är gott och enkelt att göra hemma. Har du ingen fritös kan du använda en vanlig gryta. Ät som snacks eller servera som tillbehör.
Till receptet >>
3. Sötpotatismuffins med valnötter
Sötpotatismuffins är matigare än vanliga muffins, speciellt om du blandar i hackade valnötter. Ät som de är eller servera med marmelad eller pesto.
Till receptet >>
4. Sötpotatismos med timjan
Sötpotatismos är minst lika gott som vanlig potatismos. Servera till kyckling, kött eller vegetariskt. Salt fetaost passar bra till det söta moset.
Till receptet >>
5. Bakad sötpotatis med tomatsalsa
Sötpotatis går lika bra att baka i ugn som vanlig potatis, men koka den gärna först och dela den sedan i två halvor. Servera med tomatsalsa.
Till receptet >>
Recept och foto: Sötpotatis från North Carolina