Rödbets- och svartvinbärssoppa med yoghurt
4 personer
2 timmar
Ursvenska smaker samlade i en och samma soppa! Lika god som den är vacker.
1 gul lök (hackad)
ca 2 msk raps- eller solrosolja
500 g färska rödbetor (hackade)
2 morötter (hackade)
2 potatisar (hackade)
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
1 äpple (skalat, urkärnat och hackat)
2–3 msk outspädd svartvinbärssaft
salt och peppar
ca 3 dl yoghurt
Till garnering:
yoghurt och finhackad gräslök
Fräs lök i olja i en kastrull några minuter utan att det tar färg. Lägg ner rotsakerna i kastrullen och låt fräsa i några minuter. Häll i buljongen och låt puttra i ca 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Blanda ner äpplet i kastrullen tillsammans med saften. Mixa soppan slät i matberedare eller använd stavmixer. Späd eventuellt med lite buljong. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna och ställ in soppan i kylen i minst 1 timme eller tills den är väl kyld. Blanda i yoghurt. Häll upp soppan i kylda skålar. Dekorera med yoghurt och gräslök. Servera direkt.