Rosenplättar med smultron
4 personer
Tid: 20 minuter
Du behöver:
10 nyponrosblommor
20 stjälkar tusensköna
4 tsk rosenvatten
1 msk citronsaft
250 g smultron
3 ägg
salt
250 g ricotta
2 påsar vaniljkrämspulver
60 g smör
Gör så här:
Plocka loss kronrosenblad och blomman på tusenskönan. Blanda rosenvatten, citronsaft, smultron och kronbladen från 5 rosor. Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitor och en nypa salt hårt. Blanda äggulor och ricotta med vaniljkrämspulvret, vänd ner äggvitan och resten av kronrosenbladen. Hetta upp smöret i en teflonstekpanna. Blöt händerna och rulla och platta till smeten till formen av ”pannbiffar”. Stek rosenplättarna gyllenbruna på båda sidor i medelvarm panna i cirka 4 minuter. Blanda smultronsalladen med tusenskönsblommorna och ringla den över rosenplättarna innan servering. Yoghurtglass smakar gott till.
Recept och foto: Anke Schütz