Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Rostade rotfrukter med schalottenlöksvinägrett och färska örter

01 jun, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ett gott tillbehör på julbordet, som går bra att förbereda. Skär rotfrukterna och lägg dem i en skål med vatten dagen före. Gör gärna vinägretten då också. Rosta rotfrukterna på morgonen samma dag de ska serveras, och låt svalna. Tillsätt vinägrett och örter. Gott att servera varmt eller kallt.

1 kg potatis

500 g morot

500 g palsternacka

4 bananschalottenlökar

1 dl olivolja

flingsalt och nymalen svartpeppar

Vinägrett:

1 schalottenlök

1/2 dl äppelcidervinäger

2 dl olivolja

1 msk fransk senap

2 tsk socker

flingsalt och nymalen svartpeppar

1 kruka färsk basilika

1 knippa bladpersilja

Sätt ugnen på 225°. Skala och skär rotfrukterna i långa stavar. Skala och skär banan-schalottenlöken i 4–6 klyftor. Låt rotfästet sitta kvar på löken så att den håller ihop.

Annons

Lägg allt i en skål och tillsätt olivolja och kryddor. Se till att rotfrukter och lök täcks av oljan.

Lyft ur grönsakerna och låt överbliven olja rinna av. Lägg allt i en långpanna och rosta i ugn i cirka 10 minuter tills det blivit en fin gyllenbrun yta på rotsakerna. Sänk värmen till 180° och rosta färdigt grönsakerna. Det tar ca 20 minuter.

Finhacka schalottenlöken till vinägretten.

Tillsätt vinäger, olja, senap och socker. Smak-sätt med salt och peppar.

Grovhacka örterna, men spara lite till garni-tyr. Lägg rotfrukterna i en bunke och slå över lite dressing i taget. Rotfrukterna får inte drypa av vinägrett. Tillsätt de hackade örterna.

Annons