Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Saftig banankaka med ingefära

05 nov, 2019
AvRedaktionen
Recept på saftig banankaka med ingefära
Vad är bättre än en riktigt god banankaka? Denna variant med ingefära är oemotståndlig, med en frisk passionfruktsglasyr.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

10 bitar

Banankaka:

200 g rumstempererat, mjukt smör

1 dl (120 g) strösocker

1 1/2 dl (120 g) florsocker

3 ägg

3 mogna bananer

4 dl (230 g) vetemjöl + lite extra till formen

1 tsk bakpulver

2 tsk stött ingefära

¼ tsk salt

1 dl lättfil

Passionsglasyr:

3 passionsfrukter

2 dl (150 g) florsocker

1–2 msk färskpressad citronsaft

Garnering:

Guldströssel

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Smörj och mjöla en sockerkaksform, ca 22 cm i diameter.
  2. Vispa smör, socker och florsocker med elvisp. Vispa i ett ägg i taget.
  3. Mosa bananerna med en gaffel och blanda ner i smeten med en sked.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, ingefära och salt och rör ner blandningen i smeten.
  5. Rör ner lättfilen och blanda så smeten blir jämn och klumpfri.
  6. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
  7. Prova med en sticka att den är genomgräddad.
  8. Låt sockerkakan svalna på galler.
  9. Halvera passionsfrukterna och skrapa ur fruktköttet.
  10. Passera det genom en sil så det bara blir gul saft kvar.
  11. Blanda saften med florsocker och citronsaft till en blank glasyr.
  12. Dekorera den avsvalnade kakan med glasyr och gärna lite guldströssel.
Recept på saftig banankaka med ingefära.
Saftig banankaka med ingefära.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Så gör du glutenfritt bananbröd – steg för steg

Enkelt, gott och nyttigt – quinoagröt med bär och nötter

Annons