Saftig banankaka med ingefära
05 nov, 2019
AvRedaktionen
Vad är bättre än en riktigt god banankaka? Denna variant med ingefära är oemotståndlig, med en frisk passionfruktsglasyr.
Annons
10 bitar
Banankaka:
200 g rumstempererat, mjukt smör
1 dl (120 g) strösocker
1 1/2 dl (120 g) florsocker
3 ägg
3 mogna bananer
4 dl (230 g) vetemjöl + lite extra till formen
1 tsk bakpulver
2 tsk stött ingefära
¼ tsk salt
1 dl lättfil
Passionsglasyr:
3 passionsfrukter
2 dl (150 g) florsocker
1–2 msk färskpressad citronsaft
Garnering:
Guldströssel
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Smörj och mjöla en sockerkaksform, ca 22 cm i diameter.
- Vispa smör, socker och florsocker med elvisp. Vispa i ett ägg i taget.
- Mosa bananerna med en gaffel och blanda ner i smeten med en sked.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, ingefära och salt och rör ner blandningen i smeten.
- Rör ner lättfilen och blanda så smeten blir jämn och klumpfri.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
- Prova med en sticka att den är genomgräddad.
- Låt sockerkakan svalna på galler.
- Halvera passionsfrukterna och skrapa ur fruktköttet.
- Passera det genom en sil så det bara blir gul saft kvar.
- Blanda saften med florsocker och citronsaft till en blank glasyr.
- Dekorera den avsvalnade kakan med glasyr och gärna lite guldströssel.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons