Skaldjurspizza
4–6 personer
Tid: 30 minuter + 1 timmes jäsning
Pizzadeg:
25 g jäst
2 1/2 dl vatten (37°)
2 msk olja
1/2 tsk salt
6 dl vetemjöl (ca 350 g)
Topping:
2 dl tomatsås (köp färdig på burk)
100 g riven ost (mozzarella och cheddar)
valfria skaldjur, t ex stor räkor, pilgrimsmusslor, babybläckfisk, krabba, hummer m m
mild olivolja (till stekning)
salt och nymalen svartpeppar
ev lite pressad citron
Gör så här:
Finfördela jästen i en bunke. Häll i det ljumna vattnet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt olja, salt och större delen av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Jäs övertäckt på dragfri plats cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 225°. Forma degen till små portionspizzor (ca 20 cm i diameter). Fördela tomatsåsen och osten över och låt jäsa lite till. Grädda pizzorna ca 10 minuter, tills de fått färg och osten smält.
Skala och rensa skaldjuren under tiden. Salta och peppra och stek dem hastigt i mild olivolja. Pressa ev över lite citron. Skär pizzan i bitar och toppa med de nystekta skaldjuren. Servera genast.