Så smaksätter du din majonnäs – godaste tipsen!
Oavsett om du använder ägg, aqua faba eller köper färdig så är majonnäs en riktigt bra sås att alltid ha i kylskåpet. Den går nämligen att variera i oändlighet. Antingen genom att använda kryddor för att smaksätta en färdig majonnäs eller genom en smakrik olja eller fettvariant (varför inte använda ditt överblivna baconfett?).
Tips på smaksättningar
Men vad kan du då använda för att ge din majonnäs det lilla extra? Till asiatiska rätter passar det perfekt med smaksättningar som sesamolja, soja, chili eller ingefära, som ger en djupare smak och mer sälta.
Till somriga rätter kan det vara gott att ge majonnäsen lite djup med hjälp av kapris, sardeller, gräslök, citron eller krasse.
Till hamburgare, korv och annat grillat kött är det alltid gott med smak av tryffel, balsamvinäger, curry och dragon (som ger lite av en bearnaisesås-känsla).
Till sommarens goda primörer är det alltid gott med en sås med smak av parmesan, mynta eller vitlök.
Och glöm inte att ta vara på ditt baconfett eller fettet som är kvar i pannan från en god kryddig korv, som chorizo – fetterna är en grym grund att slå en god majonnäs på!
Recept på hemgjord majonnäs:
2 äggulor
2 tsk fransk senap
1 msk pressad citron
1 krm salt
2 dl rapsolja
flingsalt
Gör så här:
Alla ingredienser ska ha rumstemperatur. Blanda äggulor, senap, citron och salt i en stor vid skål och vispa ihop med ballongvisp eller handmixer. Tillsätt oljan, först droppvis samtidigt som du vispar kraftigt. Fortsätt hälla oljan i en tunn fin stråle medan du vispar kraftigt tills majonnäsen tjocknar.
Recept på vegansk majonnäs hittar du här!