Teriyakiköttbullar med nudlar
24 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Teriyakisås är faktiskt enkelt att göra – servera med hemmarullade köttbullar och nudlar. Extra gott blir det när du toppar med salladslök och strimlade morötter.
Annons
Teriyakiköttbullar med nudlar
En asiatisk favorit! Egen teriyakisås är inte svårt att göra.
4 portioner
Du behöver:
500 g blandfärs eller vegofärs
2 tsk salt
1 ägg
1 dl kokosmjölk
2 salladslökar
2 msk ströbröd
2 msk olivolja till stekning
Teriyakisås:
2 cm färsk ingefära
½ röd chilifrukt
1 lime
1 ½ dl strösocker
2 dl japansk soja
Till servering:
250 g nudlar
200 g morötter
1 knippe salladslök
2 msk sesamfrö
Gör så här:
- Blanda färsen med salt. Tillsätt ägg, kokosmjölk, finhackad salladslök och ströbröd och rör ihop väl. Forma till bullar av valnötsstorlek. Stek i olja 5–7 minuter tills de är genomstekta. Lägg åt sidan och torka ur pannan.
- Teriyakisås: Skala och finhacka ingefäran. Finhacka chilin. Pressa limen. Koka upp socker, soja, ingefära, chili och limesaft i stekpannan. Låt småkoka ca 5 minuter.
- Lägg tillbaka köttbullarna i pannan och vänd runt dem i såsen. Låt puttra på låg värme 5–10 minuter före servering.
- Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen och låt dem rinna av väl. Skala morötterna och riv eller strimla fint. Skär salladslöken i fina strimlor. Rosta sesamfröna i en torr, varm panna. Lägg upp nudlar, morötter, köttbullar och sås. Toppa med lök och sesamfrön.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft
Annons