Yoghurtmousse med äppelkompott
09 jul, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Len yoghurtmousse som toppas med en äppelkompott och pekannötter – det kan omöjligt gå fel!
Annons
Yoghurtmousse med äppelkompott
Smaskig sensommardessert med härlig kompott.
Annons
6 portioner
Du behöver:
3 gelatinblad
½ vaniljstång
1 dl socker
4 msk citronjuice
3 dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt
Äppelkompott:
3 äpplen
½ vaniljstång
1/3 dl socker
2 msk citronjuice
Till servering:
35 g pekannötter
Du behöver:
- Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Snitta och skrapa ur fröna från vaniljstången, mosa ihop dem tillsammans med lite av sockret. Hetta upp vaniljfrön, socker och citronsaft i en kastrull tills sockret har löst sig. Krama ur geltinbladen och rör ner dem i den varma sockerlagen. Låt svalna något. Vispa grädden fluffig. Rör ner yoghurten i lagen och vänd sedan ihop blandningen med den vispade grädden.
- Fördela moussen i 6 små portionsglas och ställ i kylen i minst 4 timmar.
- Äppelkompott: Skala äpplena och skär dem i tärningar. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp äpplena, vaniljfrön, den tomma vaniljstången, sockret och citronsaften i en kastrull. Sjud i 8–10 minuter, tills äpplena mjuknat men inte blivit mosiga. Låt svalna och ta bort vaniljstången.
- Servering: Rosta pekannötterna lätt gyllene i en torr panna och grovhacka dem. Lägg en sked äppelkompott ovanpå yoghurtmoussen och strö över pekannötter. Servera.
Foto: Betina Hastoft
Annons