Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

Så mycket kostar det att leva som Emily in Paris (spoiler: det är väldigt dyrt)

28 aug, 2024
AvCassandra Lindblom Riso
Emily in Paris lila klänning
Netflix
Netflix-serien Emily in Paris har sedan start förtrollat med sin romantiska bild av amerikanska Emily Coopers liv i Paris. Men hur mycket skulle det kosta att leva som Emily egentligen? ELLE reder ut!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 saker du inte visste om White LotusBrand logo
3 saker du inte visste om White Lotus

Netflix-serien Emily in Paris har fångat publiken med sin drömska skildring av ett glamoröst liv i den franska huvudstaden. Huvudkaraktären Emily Cooper, en ung amerikansk PR-konsult, navigerar genom ett till synes felfritt liv fyllt av mode, exklusiva restauranger och kulturella upplevelser. Men hur nära verkligheten ligger egentligen Emilys livsstil, och vad skulle det faktiskt kosta att leva så i Paris? ELLE reder ut alla frågetecken – och eskapism i all ära så är det svårt att se att hennes liv faktiskt skulle gå ihop på riktigt.

Annons

Emilys lägenhet – i hjärtat av paris

Emily bor i en charmig lägenhet i det femte arrondissementet, ett av de mest eftertraktade områdena i Paris. Här finns pittoreska gator, ikoniska caféer och det ligger nära till många stora sevärdheter. Men att bo här är dyrt – väldigt dyrt. En lägenhet i stil med Emilys brukar kosta mellan 28 000 till 45 000 i månaden. Därtill tillkommer kostnad för el, gas, sophämtning och andra fasta utgifter.

emily in paris lägenhet
Emily bor i ett populärt område i Paris. Netflix

garderoben – fylld av lyx

Emily är känd för sitt modeintresse och hennes stil har tveklöst blivit en av de mest uppmärksammade från en tv-serie sedan Sex and the City. Men att försöka bygga en garderob likt Emilys är en riktigt kostsam historia där designers som Chanel, Kenzo, Dolce & Gabbana samsas med Vassilis Zoulias, Balmain och Prada. Inte sällan syns hon i plagg för över 30 000 kronor styck (och väskor för långt däröver!)– och uppskattningsvis borde hennes snittbudget per månad för shopping landa på strax över 100 000 i månaden. Puh!

Annons
emily in paris dolce gabbana jacka
Jackan från Dolce & Gabbana kostar cirka 51 200 kronor i butik. Netflix

Mat och dryck

Att Emily njuter av Paris restaurangscen – det är en sak som är säker. Allt från besök på lokala bistros till lyxiga Michelin-krogar förekommer i serien, och även om det ofta är jobbrelaterat (då förmodar vi att Emily inte betalar själv) så är det sällan vi ser henne äta hemma. En middag på en finare restaurang i Paris kan lätt kosta mellan 500 till 2000 kronor per person. En sannolik uppskattning av Emilys matkostnad per månad bör hamna på över 40 000 kronor i månaden, med frukost, lunch och middag ute på restaurang inräknat (ej att förglömma en daglig take away-kaffe och ett glas champagne här och där!).

Annons
emily in paris restaurang
Det är sällan vi ser Emily äta hemma i soffan. Netflix

taxiresor

Emily tar sig inte an Paris med tunnelbana – det är taxi som gäller. Bekvämt, men dyrt. Dagliga taxiresor i Paris mellan Emilys kontor och hem (varje arbetsdag) och några extra resor på helgen landar på 30 000 kronor i månaden. En gång i serien syns hon köra runt på en vespa dagen till ära, iklädd en hjälm från Dior som blir din för cirka 75 000 kronor.

emily in paris dior hjälm vespa
Emily åker vespa i Paris. Netflix
Annons

Övriga kostnader

Trots att Emilys jobb kommer med en rad glammiga event (som hon förmodligen inte behöver betala för) får vi räkna in lite extra kostnader. Det är inte sällan hon drar iväg på en spontan weekendresa med vännerna eller går på andra tillställningar som väntas kosta pengar. Däremot vet vi att hon sparar in på träning eftersom hon gärna njuter av en löprunda längs Seine istället för att trängas på ett gym. Emilys badrumsskåp är en ännu oupptäckt pärla – men vi har svårt att tro att hon köper budgetprodukter. En extra buffert i beräkningen kring vad det kostar att leva som Emily Cooper blir därför 30 000 kronor i månaden.

emily in paris eiffeltornet
Genom jobbet går Emily på många lyxiga event – som hon förmodligen inte betalar för. Netflix
Annons

Vad tjänar emily in paris?

För att knyta ihop säcken är det såklart intressant att ta reda på vad Emily tjänar – och om hennes privatekonomi egentligen går ihop. Spoiler alert: det gör den inte (om hon inte drar in väldigt stora summor på annat sätt). En junior pr-konsult i Paris har en månadslön på cirka 35 000 kronor i månaden, innan skatt. En något mer senior person i samma bransch väntas kunna tjäna uppåt 50 000 kronor, men att döma av serien befinner sig Emily fortfarande i början av sin karriär, även om hon ständigt jobbar sig uppåt.

Emily iklädd jacka från Vassilis Zoulias, som kostar över 500 000 kronor. Netflix

Slutsats: En dyr dröm

Att leva som Emily i Paris är en lockande men oerhört dyr (och osannolik, tyvärr) dröm – åtminstone med Emilys förutsättningar. Uppskattningsvis kostar det uppåt 300 000 kronor i månaden för att testa på Emilys liv – vilket rör sig om närmare en kvarts miljon kronor mer än hon tjänar. I månaden. En livsstil svår att rekommendera med andra ord – om än värd att drömma sig bort till!

Helle tipsar: 3 superbra tv-serier du antagligen missatBrand logo
Helle tipsar: 3 superbra tv-serier du antagligen missat
Annons