En perfekt dag på Hydra – systrarna Dixdotters guide till grekiska ön

15 jul, 2024
AvMaja Dixdotter
AvEllen Dixdotter
By Malene Birger, privat
Systrarna Ellen och Maja Dixdotter, CEO respektive Creative director på danska varumärket By Malene Birger reste till Hydra för att skapa en modekampanj. Här är deras guide till den grekiska ön i Egeiska havet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Destinationen att åka till baserat på ditt stjärnteckenBrand logo
Destinationen att åka till baserat på ditt stjärntecken

Systrarna Ellen och Maja Dixdotter tar oss med på en resa till Hydra – grekiska ön i Egeiska havet. Hisnande vyer möter lokalt hantverk och otrolig mat. Häng med på en perfekt dag på Hydra!

04:00 Kalimera!

Vi har ställt klockan på fyra för att hinna plåta så många looks som möjligt innan solen går upp. Vi börjar i Hydra hamn men bor i lilla byn Kamini, en bit längre bort. Vi tar med koulourias – kringlor med sesamfrön från bageriet To Staxi. Havet är stilla när vi går den steniga kringelikrok-­vägen in till byn.

Annons
hydra hamn kamini
Ljuvliga Kamini tidig morgon.

05.30 Spilia och Sunset

Vi plåtar på två av Hydras ikoniska platser. Spilia, en liten bar på en klippa med ett fåtal eftertraktade solstolar och en knagglig trappa ner till havet. Därefter badplatsen med ”hoppgrottan” precis nedanför restaurang Sunset.

Annons

07.30 Kaffe på Pirate Bar

Hamnen börjar vakna. Syrsorna spelar, åsnorna skriar, kyrkklockan slår sju! Vi tar en snabb to go-kaffe från Pirate Bar, en underbar liten bar som slog upp portarna 1976. Här kan man sitta i timmar och se livet fortgå på den lilla ön. Efteråt strosar vi i en snirklig gränd, från hamnen hela vägen upp på toppen av berget.

pirate bar hydra grekland
Koulourias – kringlor med sesamfrön från bageriet To Staxi.

09.00 Shopping på Four Corners

På toppen av berget ligger den lilla matbutiken Four Corners som vi hört en del om. På vägen dit går vi förbi vackra torkade kransar som hänger över dörrar målade i klara färger. Väl uppe på toppen av berget, där fyra vägar möts, är vi framme! Butiken är fullproppad med varor och ägs av Maria som även stöper underbara bivaxljus. Vi köper säkert 100 stycken. Var.

Annons

10.30 Lulus Taverna

Ner för berget, in på lilla Lulus Taverna och närliggande butiken Turquoise där vi köper fina stora bomullsdukar.

lulus taverna grekland
Lulus Taverna på Hydra i Grekland.

12.00 Amaryllis Hotel

Vi plåtar på lilla, urgulliga Amaryllis hotel med svartvitt mosaikgolv. Amaryllis ligger precis bredvid ett annat hotell som vi lagt på minnet: den gamla havssvampfabriken Bratsera med vacker interiör och skön innergård. Här bor vi nästa gång!

Annons
gator hydra
Vackra smala gränder på Hydra.

14.00 Lunch!

Lunch på Taverna Douskos som har varit i samma familjs ägo i nästan 200 år. Ett underbart ställe om man vill äta många. Långbord radas upp med prassliga dukar, stora öl och vin i små Duralex-glas och allt vad grekiskt traditionellt kök har att erbjuda, till exempel Saganaki (friterad ost).

lunch hydra grekland
Klassisk grekisk lunch.

15.30 Hopp i havet!

Tillbaka till Kamini med taxibåt (Hydra är bilfritt, du går eller åker båt ) och vi skyndar oss att ta på oss badkläder för att hoppa i havet.

Annons
taxibåt hydra grekland
På Hydra tar man sig runt med båt eller till fots.

20.00 Hydra Book Club

På andra våningen av Hydras historiska museum har amerikanen Josh Hickey skapat Hydra Book Club; en bokklubb och butik med litteratur som har en koppling till ön.

hydra book club hydra grekland
Hydra Book Club är en bokklubb och butik.

22.30 Läggdags

Efter en lång dag känns det himmelskt att lägga sig i sängen. Fönstret är öppet mot havet och man somnar till ljudet av vågorna som slår mot klipporna nedanför.

Annons
hydra grekland
Läggdags på Hydra!
Hedda Stiernstedts bästa Paris-tipsBrand logo
Hedda Stiernstedts bästa Paris-tips
Annons
Annons