Här kan du äta julbord på 30 minuter - för under 200 kr!
Det svenska julbordet har varit relativt oförändrat i många hundra år, vilket ju i sig inte behöver vara något dåligt. Men vissa skulle nog hålla med om att det kan bli för mycket av det goda och att lite omväxling skulle vara välkommet.
Så tänkte i alla fall Baileys när de startade popup-restaurangen Ca 30 på Miss Clara Hotel i Stockholm. Utöver att ge oss en ny smakupplevelse vill de också göra en insats för att minska vårt ökande matsvinn.
– Vi inte bara äter mer, utan slänger också mer mat under julen. Dessutom lägger vi massor av tid och pengar på julbord. En genomsnittlig svensk går på tre julbord. I en tid där minskat matsvinn, köttkonsumtion och tidsbrist är viktiga frågor är det dags att skapa ett mer tidsenligt julbord, anpassat till dagens värderingar och prioriteringar, säger Malin Möllerberg, nordisk PR-ansvarig på Diageo som äger Baileys.
Restaurangen har fått sitt namn, Ca 30, eftersom julbordet beräknas ta ungefär 30 minuter – perfekt för en lunch med kollegorna! Menyn består av fem smårätter som är nya tolkningar av sill, köttbullar, revbensspjäll och lutfisk, som toppas med en Baileysdessert och paras med tre olika drycker. Allt för endast 195 kr, inklusive dryck.
Kocken bakom julbordet är Miss Claras kökschef, Daniel Guest, som tidigare jobbat nio år på Operakällaren. Julbordet håller öppet 8-10 december, lunch och middag. Hälften av platserna går att reservera och hälften är för drop in-gäster.
Läs även: Julbaka med Baileys – 4 goda recept