Här lanserar Taku-Taku brunch för veganer
Den 9 maj slog kocken Sebastian Shauermann upp portarna för landets första veganska snabbmatskedja, Taku-Taku, i Stockholm.
Taku-Taku Norrsken, som ligger på Birger Jarlsgatan, har ett lite annorlunda upplägg än de övriga restaurangerna. Här har de nämligen sitt testkök där de leker fram nya veganska koncept och därför kan man hitta nya, tillfälliga rätter på menyn då och då.
– Vårt mål är att fylla ett tomrum som jag tycker finns för dem som vill äta mer plantbaserat. Veganska bruncher finns det inte så många av vad jag vet? Dessutom har veganscenen inte känts lättillgänglig för alla utan nästan varit lite underground, säger Sebastian Schauermann.
Läs även: Vegetarian, vegan & lakto-ovo, vad är skillnaden?
Hans vision är att Taku-Takus huvudmålgrupp i framtiden ska utgöras av köttätare, och vänder sig därför inte till veganer i första hand.
– Veganerna är ju redan övertygade gäster, thank god. Och jag som själv äter kött ibland saknade något lättsamt och spännande koncept som inte gjorde avkall på min bekvämlighet och vardag för att nå mitt mål att äta mer veganskt.
Stor expandering på gång
Schauermann avslöjar också att Taku-Taku står inför en stor eventuell expandering av kedjan, och om allt går enligt planerna kommer expanderingstakten att öka drastiskt.
– Tänk vad det skulle innebära? I dag serverar vi bara 600 veganska rätter om dagen, tänk dig att vi skulle öka det med 100. Vilken vinst för klimatet det skulle vara!
Brunch på helgerna
Varje helg från och med den 9 september kommer det alltså gå att äta brunch i sällskap av DJ på Taku-Taku Norrsken. På lördagar och söndagar mellan 11 och 17 serveras utvalda rätter som glutenfria bananpannkakor, breakfast burritos och vegan frittata.
Taku-Taku finns även på Paradiset Matmarknad i Sickla och på Paradiset Söder på Brännkyrkagatan, men där kommer inte bruncherna att serveras.