Grilla kyckling – 5 goda recept
Valborg innebär grillpremiär för många! Och varför inte lägga ett par saftiga kycklingfiléer på grillen? Gör det både enkelt och gott genom att testa några av nyheterna i Lönnebergas grillsortiment av färsk, färdigmarinerad svensk kyckling – alla redo att läggas direkt på grillen.
– De färdigkryddade nyheterna lyfter sommarens grillning utan att krångla till det. Här finns något för alla och smakerna spänner från Asien och Italien till den mest klassiska kryddan av dem alla, grillkryddan. Det ska vara enkelt att samlas kring god mat, säger Hanna Flybring, Brand marketing manager Lönneberga.
Tillsammans med smaksäkra Christin Kashou, Sveriges Mästerkock 2021, har Lönneberga tagit fram fem svårslagna recept – perfekt att servera på årets första grillkväll!
Gremolatakyckling Amore
Comfortfood för hela familjen. Färdigmarinerad kyckling med smak av gremolata av klassiska italienska smaker av basilika, persilja, citron, rosmarin och vitlök. Serveras med kärleksfullt grillad hjärtsallad samt potatis och gröna ärtor som smakas upp med citron. Friskt, fräscht och enkelt.
4 portioner
Tillagningstid: 60 minuter
Du behöver:
2 förpackningar Lönneberga Kycklingbröstfilé Gremolata (á 325 g)
Potatis och gröna ärtor:
700 g delikatesspotatis
200 g frysta ärtor
Juice från 1/2 citron
2 msk olivolja
Flingsalt och svartpeppar
Grillad hjärtsallad:
8 hjärtsallad
150 g smör
150 g hasselnötter, skalade
1 ask smörgåskrasse
150 g parmesanost
Gör så här:
- Potatis och gröna ärtor: koka potatisen i rikligt saltat vatten. Häll i de frysta ärtorna och låt koka med den sista minuten. Häll av vattnet. Smaksätt med citronjuice, olivolja, flingsalt och svartpeppar.
- Grillad hjärtsallad: tvätta och dela varje hjärtsallad i två. Bryn smör i en kastrull tills det börjar dofta nötigt, låt svalna. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och hacka grovt. Riv parmesanen. Grilla hjärtsalladen samtidigt som kycklingen, först med snittytan nedåt och sedan andra sidan.
- Kyckling: grilla på båda sidorna tills den har en fin yta. Låt den sedan gå klart på indirekt värme, dvs inte direkt ovanför den glödande kolen eller brännaren. Kycklingen är klar när den har en innertemperatur på 72 grader. Christin tipsar: för extra saftig kyckling tar du den från grillen vid 68 grader och låter den eftersteka till 72 grader.
- Servering: servera kycklingen tillsammans med grillad hjärtsallad toppad med rostade hasselnötter, brynt smör, smörgåskrasse och riven parmesan samt smaksatt potatis och ärtor.
Örtig citronkyckling
En publikfriare som gå snabbt och enkelt att laga och uppskattas av många.
4 portioner
Tillagningstid: 45 minuter
Du behöver:
1 förpackning Lönneberga Kycklingbröstfilé Dragon & Citron (á 650 g)
1 citron
Pastasallad:
400 g pasta, gärna en skruvad kort pasta
1 burk soltorkade tomater i olja, 180 g
150 g sockerärtor
1 rödlök
2 hjärtsallad
1 kruka dragon
Dressing:
2 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 citron
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Dressing: mixa crème fraiche, dijonsenap, zest från en hel citron och juice från en halv. Smaka av med salt och svartpeppar och häll i några teskedar olja från de soltorkade tomaterna.
- Pastasallad: koka pastan enligt anvisning på förpackningen, skölj kall. Strimla soltorkade tomater och sockerärtor, spar oljan från tomaterna. Skiva rödlöken tunt och hjärtsalladen i mindre bitar. Lägg alla grönsaker i en bunke, rör ner den kokta pastan och dressingen. Toppa med färsk dragon.
- Kyckling: grilla på båda sidorna tills den har en fin yta. Låt den sedan gå klart på indirekt värme, dvs inte direkt ovanför den glödande kolen eller brännaren. Kycklingen är klar när den har en innertemperatur på 72 grader. Christin tipsar: för extra saftig kyckling tar du den från grillen vid 68 grader och låter den eftersteka till 72 grader. Dela citronen i två delar och grilla ganska hårt med snittytan nedåt.
- Servering: lägg pastasalladen på ett stort fat. Dra några varv med pepparkvarnen, droppa över mer olja från de soltorkade tomaterna och toppa med färsk dragon. Tranchera kycklingen och lägg vid sidan på samma fat. Lägg även upp den grillade citronen så kan alla pressa lite över sin egen portion.
Asiatisk kycklingsallad
En färgsprakande, smakrik sallad toppad med grillade tunna innerfiléer med smak av Asien. Snabb att slänga ihop och magiskt gott. Passar lika bra till familjemiddagen som när det dyker upp gäster.
4 portioner
Tillagningstid: 30 minuter
Du behöver:
1 förpackning Lönneberga Kycklinginnerfilé Asiatisk BBQ, (á 450g)
Sallad med rostat bovete:
2 romansallad
1 ask snacksgurka
250 g cocktailtomater
2 salladslökar
1 rödlök
1 kruka mynta
1 kruka koriander
1 röd chili
1⁄2 dl bovete alternativt rostade jordnötter
Dressing:
1⁄2 dl limejuice, (ca 2 lime)
1 lime, zest
2 msk strösocker
3 msk fisksås
1 msk sriracha
1 tsk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
Gör så här:
- Dressing: mixa ingredienserna till dressingen och ställ åt sidan.
- Sallad: plocka mynta- och korianderbladen från stjälkarna, skiva chilin tunt. Ställ åt sidan. Skiva övriga grönsaker till salladen i önskad storlek och blanda i en skål. Rosta bovete i en torr stekpanna cirka 5 minuter, väljer du rostade jordnötter hackar du dem grovt.
- Kyckling: grilla innerfiléerna snabbt på hög värme.
- Servering: blanda ned dressingen i salladen precis innan servering och lägg på ett fat. Toppa med örter, bovete/jordnötter samt den nygrillade kycklingen.
Sommarkyckling
Sommarens favoritkrydda är för många den klassiska grillkryddan. Här serverar vi saftiga kycklingben marinerade i grillkrydda tillsammans med potatisspett toppade med rosmarinolja. Till det en krämig coleslaw.
4 portioner
Tillagningstid: 45 minuter
Du behöver:
1 förpackning Lönneberga Kycklingben Grillkrydda, (á 1kg)
700 g färskpotatis
Rosmarinolja:
1 kruka rosmarin
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Salt och svartpeppar
Coleslaw:
1⁄2 spetskål
2 morötter
3 msk majonnäs
1 msk japansk soja
1 krm socker
1 krm salt
Gör så här:
- Rosmarinolja: finhacka rosmarin och lägg i en skål. Riv i vitlök och blanda med olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ åt sidan.
- Potatis: koka potatisen så att den är nästan färdig, du vill behålla lite kärna eftersom potatisen även ska grillas. När potatisen svalnat, trä upp på fyra grillspett. Christin tipsar: det fungerar även fint att använda kokt potatis om du har det i kylen från gårdagens middag. Pensla potatisspetten med rosmarinoljan och grilla samtidigt som du grillar kycklingen tills de får en fin färg och lite krispig yta.
- Coleslaw: strimla spetskål och morot tunt. Rör ihop majonnäs, soja, socker och salt i en skål och blanda ner spetskål och morot. Låt gärna stå en stund innan du serverar för extra smak.
- Kyckling: grilla kycklingbenen enligt anvisningen på förpackningen.
- Servering: pensla potatisspetten med rikligt av rosmarinoljan och servera med nygrillade kycklingben och coleslaw.
Kycklingspett med sting
Smakrikt kycklingspett med lite sting av jalapeño och vitlök är enkla att gilla. De passar perfekt till en tomatdoftande bulgursallad och en len vitlökscrème. Bjud några vänner och grillkvällen är fulländad.
4 portioner
Tillagningstid: 45 minuter
Du behöver:
1 förpackning Lönneberga Kycklingspett Jalapeño & Vitlök (á 480g)
Bulgursallad:
4 dl bulgur
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad basilika
2 msk rapsolja
1⁄2 gurka
150 g cocktailtomater
1 röd paprika
1 rödlök
200 g bladpersilja
1 citron
1⁄2 dl olivolja
Salt
Vitlökskräm:
2 dl smetana
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
Salt
Gör så här:
- Bulgursallad: stek tomatpuré i en kastrull tillsammans med rapsolja och basilika i 2 minuter. Häll i vatten till fyra dl bulgur enligt anvisning på förpackningen. När tomatbuljongen börjat koka, häll i bulgur och lägg på lock. Stäng av värmen helt och låt stå i 10 minuter tills bulguren svält upp och allt vatten absorberats. Lyft bort locket och låt svalna något. Finhacka alla grönsakerna och lägg i en stor skål, smaksätt med juice från en citron, olivolja och salt. Vänd sedan ner den ljumna tomatbulguren.
- Vitlökskräm: blanda smetana med riven vitlök och några nypor salt. Toppa med olivolja.
- Kyckling: grilla kycklingspetten enligt anvisning på förpackningen.
- Servering: servera spetten med bulgursallad och en klick vitlökskräm.
Nyheter i sortimentet
Lönnebergas grillsortiment utökas med två färdigmarinerade bröstfiléer, lårfilé, innerfilé, vingetter & drumetter samt för första gången kycklingben. Precis som övrigt sortiment är de marinerade med färska örter och kryddor.
Bröstfilé är ohotat den mest populära kycklingdetaljen. Nu kommer Lönneberga Bröstfilé Gremolata med en smakrik italiensk marinad och Lönneberga Bröstfilé Dragon & Citron med härlig fräschör.
Innerfilén är möraste delen på kycklingen och stiger snabbt i popularitet. Nu lanseras Lönneberga Innerfilé Asiatisk BBQ med smak av ingefära, chili & honung. Snabba att tillaga och i perfekt storlek.
Lårfilén har mer smak och är mest förlåtande om du råkar grilla den för länge tack vare sin lite högre fetthalt. Nu lanseras Lönneberga Lårfilé Chipotle med smakfull hetta.
Kyckling med ben är riktigt härlig fingerfood från grillen, båda Lönneberga Vingetter & Drumetter och Lönneberga Kycklingben har fått smak av den omtyckta klassikern grillkrydda med paprika, örter och spiskummin.
Alla kycklingprodukter från Lönneberga är 100% svensk kyckling från Blekinge med omnejd, märkta med den ”gula pippin” från Svensk Fågel.
Recept: Christin Kashou Foto: Jakob Fridholm