Blinier med picklad rödlök, smetana och räkor
26 maj, 2023
AvAnna Söderberg
AvKarolina Svensk
Toppa dina blinier med picklad rödlök och bjud på som en lyxig förrätt – som gjort för att ätas till ett glas bubbel!
Annons
Blinier med picklad rödlök
Små boveteplättar som innehåller jäst och toppas med smetana, räkor och picklad lök.
Ca 20 pannkakor
Du behöver:
2 ägg
20 g jäst
4 dl standardmjölk
2 tsk fiberhusk
2 dl bovetemjöl
2 dl rismjöl
1/2–1 tsk salt
1 dl smetana
Smör till stekning
Till servering:
Smetana
Skalade räkor
Picklad rödlök
Salladsblad
Gör så här:
- Dela äggen i gulor och vitor, ställ in äggvitorna i kylen. Smula ner jästen i en skål.
- Värm mjölken till 37°. Lös upp jästen i mjölken och vispa i äggulor. Tillsätt fiberhusk och rör om tills det lösts upp.
- Vispa i bovete- och rismjöl, salt och smetana sa att det blir en jämn smet. Täck och låt jäsa i ca 1 timme.
- Ta fram äggvitorna och vispa dem till ett fast skum och vänd försiktigt ner i smeten.
- Hetta upp ett plättlägg med lite smör och klicka i lite smet till varje plätt. Stek på medelvärme tills ytan stelnat innan de vänds.
- Servera med smetana, nyskalade räkor, picklad rödlök och salladsblad.
Picklad rödlök
Det är superenkelt att göra egen picklad rödlök, ett perfekt tillbehör till blinierna.
Du behöver:
1 dl ättiksprit, 12 procent
2 dl strösocker
3 dl vatten
2–3 rödlökar
Gör så här:
- Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Värm upp det så att sockret löses upp. Skala 2–3 rödlökar och dela dem på mitten. Ta bort ”kärnan” och skär sedan lökarna i tunna klyftor.
- Lägg löken i en burk och häll över den ljumna lagen. Låt stå i kylen i minst 1 timme före servering.
Foto: Alexandra Söderberg
Annons