Dinkelgröt med päron- och bärkompott
04 jan, 2024
AvEva Boström
AvGitte Heidi Rasmussen
Genom att börja dagen med dinkelgröt som toppas med päron- och bärkompott håller du dig mätt längre och kan fokusera bättre.
Annons
Dinkelgröt med päron- och bärkompott
Har du bara äpplen hemma – laga i så fall kompotten på dem.
Annons
2 portioner
Du behöver:
40 g (ca 1 dl) dinkelflingor
1 ½ dl minimjölk
1 nypa salt
Kompott:
3 päron, 250 g skalad vikt
½ vaniljstång eller ½ krm vaniljpulver
2 msk vatten
40 g (ca 3 msk) strösocker
50 g (ca 1 dl) frysta blandade bär
Gör så här:
- Skala päronen, ta bort kärnhuset och skär päronen i mindre bitar. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg frön och stång i en kastrull med päron, vatten och socker. Låt koka upp försiktigt och låt puttra i ca 5 minuter tills päronen är mjuka. Tillsätt bären och låt koka några minuter till. Låt svalna.
- Koka sakta upp dinkelflingor och mjölk i en kastull och låt puttra i 3–4 minuter under omrörning. Smaka av med salt.
- Lägg upp gröten i två djupa tallrikar och toppa med päron- och bärkompotten.
Foto: Lisa Björner, Betina Hastoft, Europapress
Annons