Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Grundrecept på semmelbullar

05 jan, 2023
AvLouisa Lorang
Grundrecept på semmelbullar
Semmeldagen närmar sig, kanske årets bästa dag! Här kommer vårt bästa recept på klassiska semmelbullar som du sedan fyller med mandelmassa och grädde.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du helgsemlan med likörBrand logo
Så gör du helgsemlan med likör

Grundrecept på semmelbullar

Saftiga och fluffiga!

Med vårt grundrecept på semmelbullar blir de saftiga och fluffiga

14 semlor

Annons

Du behöver:

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
¾ dl (75 g) strösocker
2 tsk stött kardemumma
1 ägg
11–12 dl (700 g) vetemjöl
1 ägg till pensling
3–4 msk kallt vatten

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull och värm mjölken till 37° i en annan kastrull. Rör ut jästen i mjölken och blanda sedan ner smält smör, socker, kardemumma och ägg.
  2. Häll blandningen i en stor bunke. Rör ner lite mjöl i taget, tills degen är slät och jämn. Täck bunken med ren bakduk och låt jäsa 45 minuter i rumsvärme.
  3. Arbeta degen på mjölat bakbord, forma till 14 bullar. Låt jäsa övertäckta i ½ timme på en ugnsplåt klädd med bakplåts-papper. Värm ugnen till 230°.
  4. Vispa upp ägget till pensling, blanda med vatten. Pensla bullarna och grädda i ugnen i 7–10 minuter, tills gyllene. Låt svalna på ett ugnsgaller.

Foto: Betina Hastoft

Annons