Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Morots- och fetaostpaj

07 jul, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på morots- och fetaostpaj
Vankas det knytkalas så är den här somriga morots- och fetaostpajen ett klockrent alternativ!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lyxiga chokladbollar med brynt smörBrand logo
Lyxiga chokladbollar med brynt smör

Morots- och fetaostpaj

De lite söta morötterna och den salta fetaosten är en perfekt matchning i denna somriga paj. Förgrädda gärna pajskalet i 10 minuter.

Så gör du en somrig morots- och fetaostpaj

4 portioner

Annons

Du behöver:

Pajdeg:

150 g (2 ½ dl) vetemjöl
50 g (ca ¾ dl) dinkelmjöl
1/2 tsk salt
100 g smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:

350 g små färska morötter
1 knippe gräslök
200 g fetaost
3 ägg
1 1/2 dl standardmjölk, 3 %
1 dl vispgrädde
Salt och peppar

Till servering:

Gräslök
Grönsallad

Gör så här:

  1. Pajdeg: Blanda vetemjöl, dinkelmjöl och salt i en skål. Nyp ihop det med smöret. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg den i en pajform, ca 24 cm i diameter, så att den täcker botten och kanter. Skär bort överflödig deg. Låt pajskalet vila i kylen i 30 minuter.
  2. Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Skrubba morötterna och skär dem på längden. Koka dem i en kastrull med lätt saltat vatten i 2–3 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet. Fördela morötter, klippt gräslök och smulad fetaost på pajbotten. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde i en skål och krydda med salt och peppar. Häll äggsmeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills fyllningen har stannat och blivit gyllene.
  3. Till servering: Servera pajen varm, ev med klippt gräslök och en blandad grönsallad.

Foto: Columbus Leth

Annons