Morots- och fetaostpaj
07 jul, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Vankas det knytkalas så är den här somriga morots- och fetaostpajen ett klockrent alternativ!
Annons
Morots- och fetaostpaj
De lite söta morötterna och den salta fetaosten är en perfekt matchning i denna somriga paj. Förgrädda gärna pajskalet i 10 minuter.
4 portioner
Annons
Du behöver:
Pajdeg:
150 g (2 ½ dl) vetemjöl
50 g (ca ¾ dl) dinkelmjöl
1/2 tsk salt
100 g smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
350 g små färska morötter
1 knippe gräslök
200 g fetaost
3 ägg
1 1/2 dl standardmjölk, 3 %
1 dl vispgrädde
Salt och peppar
Till servering:
Gräslök
Grönsallad
Gör så här:
- Pajdeg: Blanda vetemjöl, dinkelmjöl och salt i en skål. Nyp ihop det med smöret. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg den i en pajform, ca 24 cm i diameter, så att den täcker botten och kanter. Skär bort överflödig deg. Låt pajskalet vila i kylen i 30 minuter.
- Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Skrubba morötterna och skär dem på längden. Koka dem i en kastrull med lätt saltat vatten i 2–3 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet. Fördela morötter, klippt gräslök och smulad fetaost på pajbotten. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde i en skål och krydda med salt och peppar. Häll äggsmeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills fyllningen har stannat och blivit gyllene.
- Till servering: Servera pajen varm, ev med klippt gräslök och en blandad grönsallad.
Foto: Columbus Leth
Annons