Trendiga Trentodoc – världsklassbubbel till budgetpris
I en tid där allt blivit dyrare är det många som drar åt svångremmen, inte minst vad gäller vin. Blickar vi mot Champagne så har vissa flaskor ökat i pris med flera hundralappar bara de senaste två åren. Utöver den rådande ekonomiska krisen är det små skördar och ökad efterfrågan som får champagneälskarnas plånböcker att gråta. Men så finns det vinområden, lite mer okända och fortfarande historiskt unga, där man ännu kan ”fynda” kvalitetsbubbel för en i sammanhanget liten slant. Låt oss sätta kartnålen på norra Italien!
Det som många främst förknippar Italien med är nog just prosecco, ett mousserande vin i enkel och sötfruktig stil på druvan glera. Franciacorta, mousserande vin från Lombardiet, är nog också bekant för många inbitna vindrickare – och här steppar man upp ett snäpp kvalitetsmässigt. Trentodoc då? Nja, det är fortfarande lite av vinvärldens dolda skatt – som det nu bubblar om. Och det ordentligt.
Rotari känner nog många svenskar till då både deras brut riserva och rosé länge haft en stadig plats på hyllan hos landets systembolag – och Rotari är idag en av vinkooperativet Mezzacoronas viktigaste varumärken. Trentino är regionen, belägen i nordöstra Italien – och tack vare ultimata förhållanden vad gäller växtplats och klimat så lyckas man här göra bubblor i världsklass. Trentodoc då, vad är det? Ja, det är en så kallad DOC, en kvalitetsmärkning som bland annat säkrar att vinerna görs just enligt den traditionella metoden, lagras en viss tid på sin jästfällning och håller en särskild kvalitet.
Här vid foten av de italienska alperna, använder man sig av den ”traditionella metoden” när man gör vin. Samma metod som när man gör champagne – alltså att man jäser vinet en andra gång på flaska, och det är då vinet får sina bubblor. Man använder sig här också av de klassiska champagnedruvorna: främst chardonnay och pinot noir (i Italien kallad pinot nero), men även pinot meunier samt pinot blanc finns planterat. Faktum är att många av druvsorterna som idag används i Trentodoc importerades från Frankrike av italienska vinmakare som varit där och jobbat. Men här tar mycket av liknelserna med champagne slut – för det vore orättvist att jämföra så vitt skilda vinregioner med varandra. Det finns jordmåner, mikroklimat och inte minst varje vinhus egen tradition och historia att ta hänsyn till.
Vad gäller Trentodoc sträcker sig vingårdarna så högt som 900 meter upp i bergen och soliga dagar och svala nätter ger druvorna en särskild syra, vilket är viktigt i produktionen av mousserande vin. Här odlar man också druvor i dalgångarna, och bergen som omger vingårdarna bidrar inte bara till en scenisk atmosfär – de påverkar också växtplatsen. Närliggande Gardasjön, liksom bergskedjan Dolomiterna, har sin effekt på druvornas mognad. För att inte tala om den friska alpluften.
Vinkooperativet Mezzacorona firar nästa år 120 år som producent, med vingårdar i norditalienska Trentino men även på Sicilien. Från att ha varit ett sällskap om 13 vinfamiljer vid starten 1904, rymmer vinkooperativet idag hela 1 600 odlare som sammanlagt förfogar över cirka 2800 hektar vingårdar. De kan idag räkna sig till de 50 äldsta vinerierna i Italien, berättar Matteo Apollonio, exportchef för Mezzacorona.
Mezzacoronas juvel i portföljen är Rotari, och under dess flagg görs bara Trentodoc-viner. Charmerande bubblor med frukt och finess? Helt klart! Kvalitetsstämplat? Javisst! Med lagringspotential? Absolut! Men hur kan de då fortfarande ligga så lågt i pris (en flaska Rotari Brut Riserva med årgång 2017 går idag loss på 139 kronor på Systembolaget)? Jo, det är för att tillräckligt många ännu inte upptäckt Trentodocs vinskatter, menar Matteo Apollonio.
– Vi vill göra pålitliga viner med kvalitet. Och i en värld där vi hela tiden tävlar mot andra typer av mousserande viner, krävs det att vi också lägger oss på en prisnivå för att vara relevanta i konkurrensen, säger han.
I januari släpper Rotari en bubblande nyhet i tillfälliga sortimentet: Rotari Brut Nature årgång 2017. Ett mousserande vin på höghöjdsodlade druvor i torr och elegant stil. Ett vin som enligt Matteo Apollonio visar på Rotaris kvalitetsmedvetenhet och höga ambitioner. Och priset? 199 kronor.
– Vi vill kunna tävla i världsklass-segmentet, och här visar vi verkligen att vi kan göra viner med kvalitet, elegant och mineralitet som verkligen smakar av sin växtplats, säger han.
Men hur är det egentligen att jobba som vinkooperativ, med så många odlare under sina vinösa vingar? I tider där många vinproducenter ställer om och blickar lite oroligt mot framtiden med klimatförändringar och ekonomiska utmaningar, ser Mezzacorona på kommande år med tillförsikt.
– Vi jobbar alla mot samma mål: att leverera kvalitetsviner. Och att vara ett kooperativ i dessa tider är en styrka. Tillsammans står vi starka vi oförutsedda händelser. Och jag tror att framtiden är ljus för våra odlare. Vi jobbar hårt med hållbarhet för att möjliggöra att vintraditionerna här kan gå i arv i många generationer, säger Matteo Apollonio.
Tre Trentodoc-tips
Rotari Brut Riserva 2017 (7567), 139 kr.
Här har vinet fått vila hela 36 månader på jästfällningen, vilket ger det ett särskilt smakdjup. Vinet har yppig frukt av gröna äpplen, gröna äpplen, sologen citron, carambola och persika – med en lätt touch av ljust bröd. Friskt och seriöst!
Rotari Rosé 2017, magnumflaska/1500 ml, (7701), 279 kr.
Spelar storleken roll? Ja, ibland gör den faktiskt det – och vad är festligare än att langa fram en magnumflaska utmärkt rosébubbel på festen? Det här är alltid ett säkert kort i budgetsegmentet när det kommer till mousserande rosévin – rödbärigt, mineraliskt och härligt med friskt avslut och allt på rätt plats!
Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2017 (77152), 159 kr (BS).
Väldigt elegant och delikat mousserande vin på 100 % chardonnay. Toner av gröna äpplen, nektariner, citrus och med en kittlande mineralitet. Korka upp till salta chips med löjromsdipp.