Fira kanelbullens dag med whiskeybullar – så gör du
Ända sedan 1999 har vi firat den klassiska kanelbullen på dennes alldeles egna dag 4 oktober. Initialt instiftades Kanelbullens dag för att belysa traditionen av att baka hemma, men också för att lyfta fram bakverket som kommit att bli en skandinavisk ikon.
Vår älskade kanelbulle har anor från det glada tjugotalet, då ökade tillgången till både socker och smör. Den allra första bullen skapades när bagarna fyllde vetebrödet med det där lilla extra som vi älskar – nämligen den magiska kombinationen av smör, socker och kanel.
Linn Utbult vann Hela Sverige bakar 2018 och hon har nu revolutionerat kanelbullen – med en touch av whiskey! Hon har använt sig av Tullamore D.E.W. i kanelfyllningen som utomordentligt förhöjer smaken. Som kronan på verket toppas bullen med en pensling av whiskeysockerlag som lyfter fram sötman ännu lite till! Den nya saftiga tappningen på kanelbullen får en unik och framträdande touch av whiskey genom både fyllningen och sockerlagen, som blir pricken över i:et.
– En whiskeybulle är en perfekt mix av Sverige och Irland och ett bakverk som alla kan tycka om. Hemligheten bakom smakupplevelsen är, förutom massvis med smör och kärlek, även en ordentlig skvätt Tullamore D.E.W. i både fyllningen och sockerlagen, säger Linn Utbult.
Du behöver:
Vetedeg:
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
50 g jäst
1 1⁄2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk mortlad kardemumma
1 tsk malen kanel
1 ägg
Ca 14 - 15 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
Kanelfyllning:
250 g rumsvarmt smör
1 1⁄2 msk Tullamore D.E.W.
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 msk mald kanel
1 msk vetemjöl
1 rejäl nypa flingsalt
Äggpensling:
1 ägg
1 msk mjölk eller vatten
1 nypa salt
Råsocker till garnering
Whiskeysockerlag till pensling:
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 msk Tullamore D.E.W.
Gör så här:
- Smula jästen och häll på mjölken, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt hälften av mjölet ihop med strösocker, ägg, vaniljsocker, smör, kardemumma och kanel.
- Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt saltet och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt för vi vill undvika en torr deg. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk, lättjobbad och glansig deg. Har du ingen köksassistent får du lägga till 10 minuter knådande.
- Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.
- Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar. Bred ut fyllningen jämnt över degen.
- Ta tag i ena långsidan och vik över till andra sidan, kavla lite lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. Skär remsor, ca 2 cm breda, perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 2 - 3 timmar, till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig). Koka upp socker, vatten och whiskey tills sockret smält helt, ställ åt sidan.
- Vispa ihop ägg, mjöl och salt lite snabbt i en skål. Pensla bullarna noggrant och strö över rikligt med rårörsocker. Grädda bullarna i ca 8 - 10 minuter tills dom fått fin färg. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.
Recept: Linn Utbult Foto: Lisa Forsell