Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

5 anledningar att gå i parterapi – i förebyggande syfte

15 jun, 2018
AvJohanna Sundquist
Du och din partner är kära och relationen flyter på. Men kanske har ni ständiga konflikter som är svåra att lösa, eller så hittar ni sällan tid för varandra. Här är fem anledningar att gå i parterapi – i förebyggande syfte.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Parterapi brukar förknippas med par i relationskris. Där hamnar paren som gått igenom en otrohetskris och tilliten sinat till noll. Eller de som tappat bort varandra i vardagslivets alla måsten. Men måste det vara så? Svaret är nej. I förebyggande parterapi kan du och din partner jobba på att utveckla och förbättra relationen. Lära er kommunicera på rätt sätt och hitta verktyg för att hantera konflikter. Det kanske finns problem ni vill undvika överhuvudtaget.  Att satsa på varandra kan dessutom vara en boost för förhållandet!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

ELLE pratade med terapeuten och författaren Eva Sanner, om fem anledningar att gå i parterapi – för att relationen ska hålla.

1. Ni har återkommande konflikter

Återkommande gräl står oftast för någonting. Det behöver inte vara allvarliga gräl, utan det kan vara att det varenda helg blir lite tjafsigt och dålig stämning. I en sådan situation kan man i parterapi få hjälp med att förstå vad grälen egentligen handlar om. Och även gå till botten med varför konflikterna uppstår.

Annons

2. När ni har bestämt er för att flytta ihop

Att bli sambos innebär att ni tar nästa steg i er relation. Då kan det vara ett bra tillfälle att lära känna varandra på djupet. Och även ställa frågan vilka förväntningar man har på att flytta ihop med den andra personen.

3. Ni tillbringar mindre tid ihop

När du eller din partner börjar fundera över hur mycket ni egentligen hittar på tillsammans och hur mycket av er vakna tid som ni ägnar åt varandra. Och kanske i samband med att frågan; ”ska det vara så här?” dyker upp. Återigen är er relation inte dålig, men det är ändå något du eller din partner börjat tänka på. Då kan parterapi hjälpa er att reda ut varför det är så och vad ni kan göra åt det för att det inte ska påverka er relation negativt.

4. Om ni tänker gifta er

Hur påverkar din bakgrund vilka förväntningar du har på giftermål och äktenskap? Och vilken typ av familj kommer din partner ifrån? Och hur har det att påverkat hen? Frågor som kan bubbla upp och som kan diskuteras under parterapin. När man gifter sig blir man också mer involverad i den andres familj, och då kan det vara bra att sätta sig in i och få en bättre förståelse för den nya situationen.

Annons

5. Ni planerar att skaffa barn ihop

Att skaffa barn tillsammans är en stor händelse, som för många är fantastisk men också utmanande. Relationen kommer att förändras. Då kan parterapi hjälpa till att hantera och förebygga utmaningar som uppstår i samband med detta. Det kan också vara en bra idé att vänta till dess att ni fått barnet, då det kan vara svårt att föreställa sig hur livet med barn kommer att bli.

Läs mer:

Har du koll på biblioterapi? Därför kan du bli friskare och gladare av att läsa

Gillar du astrologi? Då är det dags att ta dig an nya trenden – tarot

Gör du något av detta? Då är du identitetssingel – även om du är i en relation

Källa Eva Sanner, terapeut och författare 

Foto HBO

Annons